Menu

Faci duș zilnic?

Postat de Andrei Rosu pe 26 martie, 2019

Sper că nu te-a deranjat întrebarea de mai sus. Și, dacă faci duș zilnic, mai am o întrebare pentru tine: cum te „motivezi” pentru a face dușul de dimineață? Îți pui un film motivațional, în care iese cineva dintr-o baie plină de aburi și îți spune: „dacă faci și tu duș azi, colegii și clienții vor simți diferența și vei avea parte de o promovare…”? Asculți „Eye of the tiger”? Ai în jurul tău postere inspiraționale? Îți suni coach-ul sau mentorul? 

Am folosit această introducere pentru a îți spune că una dintre întrebările pe care le primesc cel mai frecvent este: „Andrei, ce te motivează să îți păstrezi zilnic direcția?”

Ei, bine, nu cred în motivație. Sau, mai bine zis, cred că motivația ne ajută să începem diverse proiecte, dar ceea ce ne ajută să le ducem la bun sfârșit este suma obiceiurilor zilnice pe care le avem. Exact ca dușul de dimineață, pe care îl facem pentru că am dobândit obiceiul de a îl face. Dacă nu mă crezi, întreabă orice copil dacă are chef să facă duș sau baie… 

Așadar, cum îți poți menține „motivația” și concentrarea pe obiectivele pe care le ai în viața personală și cea profesională, mai ales atunci când „nu prea mai ai chef”? 

Iată 5 dintre strategiile mele.

1. Aleg un singur obiectiv (principal) pe trimestru. Dacă am avea 7 obiective în același timp (de exemplu: să slăbesc, să mă hrănesc sănătos, să fac sport, să citesc x cărți pe an, să mă las de fumat, să îmi găsesc alt job, să scriu o carte etc.), ele vor intra în concurență. Imaginează-ți cum ar trebui să ia creierul tău decizii, atunci când ai 30 de minute libere: „mă duc să fac sport?”, „…sau citesc o carte?”, „…sau mă duc la piață să îmi cumpăr legume pentru o salată sănătoasă?”. Probabil că, până alegem una dintre variate, au trecut cele 30 de minute. 
Atunci când ai un singur obiectiv major (de exemplu, „să mă pregătesc pentru un maraton”), lucrurile sunt mult mai simple: când am 30 de minute libere în agendă, fac un scurt antrenament. 
Și încă ceva: dacă ai în plan 3-4 obiective pentru următoarele 365 de zile, începe să lucrezi la ele într-o ordine care să te ajute. De exemplu, dacă începi prin a te pregăti pentru maraton, o parte din celelalte obiective (să slăbești, să te hrănești sănătos etc.) s-ar putea să fie parțial sau total bifate atunci când vei ajunge la finalul celor 3-4 luni de antrenament. 

2. Împarte obiectivele majore în proiecte (sau pași) mai mici și mai ușor de atins. Dacă am continua cu exemplul maratonului, probabil că un plan de antrenament întins pe 4-5 luni sună (și chiar este!) copleșitor. Dar, dacă ai primi săptămânal câte un plan cu 3-4 antrenamente, maratonul ar fi mult mai ușor de pregătit. 
Și încă ceva: sărbătorește-le fiecare pas bifat! 

3. Privește în urmă, la cât de multe ai realizat! Da, te antrenezi de 6 săptămâni pentru maraton și simți că entuziasmul îți scade, că progresul este lent și că, în curând, vei abandona antrenamentele… 
Îți mai amintești primul antrenament, când de abia te mișcai și gâfâiai la fiecare pas? Acum, în săptămâna 6, alergi deja 10 kilometri, cu lejeritate, iar „colaceii” din jurul taliei au început să dispară. Imaginează-ți cum va fi peste încă 5-6 săptămâni! 

4. Evită gândirea “totul sau nimic”. Orice acțiune (în direcția bună) este mai bună decât nicio acțiune. 
Este acceptabil și dacă bifezi, într-o zi, doar jumătate de antrenament sau dacă, din diverse motive, nu reușești să faci toate antrenamentele pe care ți le-ai propus săptămâna aceasta (atât timp cât absenteismul nu devine un obicei). 

5. Amintește-ți constant care a fost motivul pentru care ai început să lucrezi la acel proiect / obiectiv. Oricare ar fi fost motivul, sunt sigur că a fost important pentru tine. Să îți construiești o versiune mai bună, să devii un model pentru copiii tăi, să îți realizezi un vis din copilărie, să obții independența financiară sau mai mult timp liber etc. – dacă motivul nu s-a schimbat între timp, faptul că ți-l (re)amintești zi de zi îți va da un motor în plus…

***

Text extras din resursele programului EnergyKRosu, pe care primii 4.000 de inscrisi la Crosul Companiilor B2RUN 2019 (Iasi, Cluj, Bucuresti) il primesc gratuit! 

Pe curand,

Andrei

PS – am un mesaj pentru CEO-ul vostru:

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “Faci duș zilnic?”

  1. Andrei spune:

    Multumim pt sfaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *