Menu

Cei mai feroce 7 vampiri. Chiar si cand nu e luna plina!

Postat de Andrei Rosu pe 5 aprilie, 2019

Fiecare dintre noi a avut, măcar o dată în viață, momente în care s-a simțit, vlăguit, „stors” de energie sau chiar copleșit, atunci când lucrurile nu au mers în direcția dorită, sau în urma unor activități / a interacțiunii cu anumiți oameni. Așa că, pentru astăzi mi-am propus să îți prezint câteva strategii prin care să eviți pierderea energiei. 

Hai să vedem care sunt cei mai feroce „vampiri” energetici

1. Haosul. Cred că, pe termen lung, nimic nu ne provoacă mai mult stres decât dezordinea din spațiul în care ne desfășurăm activitățile, la birou sau acasă. Creierul nostru percepe ca task (sau ca ‘lucru de făcut’) tot ceea ce se află în raza noastră vizuală, pe distanță de un metru (de la un memo la o cană cu apa și de la o șosetă aruncată aiurea la un charger usb), precum și activitățile pe care urmează să le facem, dar nu le-am pus într-o agendă, ca reminder (de exemplu, întâlnirea de ora 12, apelul telefonic ratat de care trebuie să mă ocup la un moment dat, oprirea la supermarket în drum spre casă, lucrurile pe care trebuie să le cumpăr și pentru care nu am o listă etc.), pentru că… „lasă, că le țin minte”. Și asta nu ar constitui o problemă, dacă creierul uman nu ar avea o limitare: poate gestiona, simultan, maxim 10 task-uri. După ce atinge acest prag, organismul nostru intră într-o stare pe care nu știu dacă ai experimentat-o vreodată: stres. Pur și simplu, nu mai știe în ce ordine să rezolve task-urile. 
Soluția. De fiecare data când simți că stresul îți da târcoale sau că nivelul tău de energie a scăzut considerabil, fă-ți ordine pe birou, respectiv în casă, fără a înghesui într-un sertar / dulap toate lucrurile care zăceau imprăștiate în jurul tău. Aranjează-le astfel încât să le găsești cu ușurință când vei avea nevoie de ele. 

2. Lipsa agendei. Am mai vorbit despre acest subiect și mă bucur că o pot face din nou. Ce lucruri ai de făcut azi? Care sunt cele mai importante? Dar cele mai urgente? În ce ordine le faci? Cât durează să termini fiecare task? Ce poți delega? La ce proiect renunți (sau îl amâni) dacă managerul sau colegii te roagă să îi ajuți cu un nou proiect? 
Absența răspunsurilor pentru toate aceste întrebări conduce la o scădere drastică a productivității și a nivelului de energie, concomitent cu o creștere substanțială a nivelului de stres. 
Soluția. Folosește agenda / calendarul pentru toate activitățile relevante, atât din viața personală, cât și din cea profesională. Este ca și cum ai avea un asistent care te ajută să îți eliberezi memoria și care îți amintește ce și când ai de făcut. Și e gratis! 

3. Hrană versus ‘mâncare’. Se spune că „hrana te hrănește, mâncarea te mănâncă”. Într-adevăr, nu orice aliment care ajunge în stomacul tău îți va da energie. Există o mulțime de alimente pe rafturile supermarketurilor care nu doar că îți vor scădea nivelul de energie, dar îți vor afecta – uneori grav – și sănătatea. 
Soluția. „Pentru sănătatea dumneavoastră, consumați zilnic fructe și legume. Evitați consumul de zahăr, sare și grăsimi.” (și așa mai departe). Sunt sigur că știi cu ce să te hrănești. Ai nevoie doar de un pic mai multă disciplină în nutriția ta zilnică…

4.Hidratarea. Dacă vrei să vezi cum îți scade drastic nivelul de energie, asigură-te că nu consumi niciun lichid o zi întreagă… Da, hidratarea este foarte, foarte, foarte importantă! 
Soluția: hidratează-te constant! 

5. Sedentarismul. Probabil că nu îți amintești, dar ai fost, la un moment dat, cel mai rapid dintre zeci de milioane de spermatozoizi! Îmi place să cred că nu ai avut norocul de a te naște doar pentru a sta pe un scaun sau de o canapea, de dimineață până seară… 
În viață nu este suficient să vrei să faci lucruri, trebuie să și poți. Iar asta presupune un corp sănătos, armonios, în formă, apt de mișcare și cu o imunitate care să te țină departe de boli grave, probleme de postură și depresii. 
Soluțiamens sana în corpore sano (o minte sănătoasă într-un corp sănătos). Ai grijă de locul în care îți vei petrece tot restul vieții (corpul tău) și fă suficientă mișcare pentru a dobândi energia pe care ți-o dorești! 

6. Statul peste program. Nu știu cum să îți spun asta, dar statul peste program nu a fost, nu este și nu va fi niciodată expresia unei productivități extraordinare ci, dimpotrivă, o compensare prin cantitate acalității muncii tale. Obiceiul de a face zilnic ore suplimentare (chiar și doar pentru „a da bine în poză”) conduce, inevitabil, la frustrare, boli și o scădere considerabilă a nivelului de energie. 
Compania la care lucrezi are nevoie, zilnic, de cea mai bună versiune a ta: una odihnită, productivă și capabilă să adopte deciziile potrivite. 
Soluția. O ai deja, dacă ai parcurs resursele anterioare. Cuvinte cheie: agendă, productivitate, familie, hobby-uri și… începe ziua în forță! 

7. „Acei” oameni. Fără a intra în detalii despre acest subiect, cred că ai observat că există, în jurul nostru, oameni care au ‘talentul’ de a ne ‘stoarce’ energia. Fie că se plâng în continuu de diverse lucruri, fie că au ‘plăcerea’ de a ne da doar vești proaste, fie își impărtășesc problemele (fără a fi neapărat interesați de rezolvarea lor), fie ne întrerup la fiecare 2-3 minute, fie sunt depriman(n)ți, descurajatori sau într-o stare de agitație permanentă – prezența lor ne dă o stare proastă. 
Soluția: amintește-ți că devenim asemenea celor cu care „ne bem cafeaua”. Deci… rezervă-ți dreptul de a îți selecta anturajul din viața personală și profesională.

BONUS. Absența obiectivelor. În caz nu știai, somnolența, absența energiei și plictiseala pot fi cauzate și de lipsa unui obiectiv major în viața ta, în care să crezi foarte mult, care să te trezească fără alarmă, să te pună într-o stare „de flux” –  în care productivitatea are un nivel maxim – și care să îți dea ‘aripi’. 
Soluția: Stabilește-ți, urgent, un obiect major, la indeplinirea căruia să lucrezi zilnic, în următoarele 3-4 luni.

***

Text extras din resursele programului EnergyKRosu, pe care primii 4.000 de inscrisi la Crosul Companiilor B2RUN 2019 (Iasi, Cluj, Bucuresti) il primesc gratuit! 

Pe curand,

Andrei … Roșu 🙂

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (5)

5 răspunsuri la “Cei mai feroce 7 vampiri. Chiar si cand nu e luna plina!”

 1. antoneta spune:

  multumesc mult. este suuper articolul ! o fuminica extraordinara !

 2. antoneta spune:

  o duminica extraordinara !

 3. Dan spune:

  Felicitări pentru articol!

 4. Gabi R spune:

  foarte util articolul! felicitari Andrei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *