Menu

5 motive pentru care să ne trezim la ora 5 (sau mai devreme).

Postat de Andrei Rosu pe 1 februarie, 2020

Dacă mă „urmărești” de ceva timp, atunci sunt sigur că nu te-a surprins titlul acestei postări. Și, cu siguranță, cunoști și câteva dintre motivele pentru care continui să fac asta de vreo 10 ani încoace. Dar cred că ajută să le mai menționez din când în când…

Așadar, trezitul la 5 (sau mai devreme) mă ajută să:

1. Am (mult mai mult) timp pentru mine.

Sport* (plus postările de rigoare, pe Facebook :)), duș, ras, îmbrăcat, pregătit un mic dejun sănătos, ascultat podcasturi, scris în jurnal diverse idei etc. Și toate astea în liniște deplină, până se trezesc copiii (și restul de 99% din populație).
* a propos, știai că este recomandabil să faci sport foarte devreme, înainte să își dea seama creierul ce intenționezi? 🙂

2. Încep ziua în forță.

În prima parte a zilei avem nevoie de o energie de „decolare”, iar trezitul devreme (la pachet cu toate celelalte) face cât 5 cafele. Iar un nivel bun de energie înseamnă o claritate a obiectivelor, rezultate execelente în proiectele profesionale, concentrare, bună dispoziție, comunicare mai bună cu cei cu care intru în contact (și lista ar putea continua).

3. Evit orele „de vârf”.

Traficul aglomerat există pentru că suntem în el. Deși prefer mersul pe jos (pentru orice destinație aflată la mai puțin de 45 de minute), sunt situații în care trebuie să folosesc mașina sau mijloacele de transport în comun. Un start luat devreme înseamnă: (mult) mai puțin timp în trafic, (mult) mai mult timp pentru alte activități, cu valoare mai mare adăugată vieții mele.

4. Mă hrănesc sănătos.

Aparent, trezitul devreme ar putea să provoace somnolență (la un moment dat, pe parcursul zilei). Dar o masă de prânz sănătoasă, cu alimente care susțin / ridică  nivelul de energie (legume, zarzavaturi, fructe, cereale, oleaginoase etc.) mă ajută să evit „căderea capului pe birou”.

5. Termin mai repede ziua de lucru.

Este o diferența uriașă (verificată pe propria piele – sau, mai degrabă, pe propria agendă zilnică) între a începe ziua de lucru devreme, în forță, concentrat și cu o idee foarte clară a ceea ce este important de făcut în ziua respectivă și varianta în care ajungeam cu întârziere la birou, beam x cafele, fumam, orbecăiam în față calculatorului și „îmi faceam curaj” cu o ora de navigat pe net, citit știri, email-uri etc. Șansele de a termina la timp ziua de lucru (și a ieși în parc, în oraș, să ne vedem cu cei dragi etc.) sunt mai mari în primul caz (normal, nu?). Este extraordinar să descoperi că există (multă) viață și după muncă!

BONUS: Mă culc mai devreme.

Trezitul la 5 nu este sustenabil fără mers la nani la 22.00 (sau înainte, dacă ai nevoie de mai mult de 7 ore de somn). Vestea bună este că nu pierzi mare lucru. Dacă te pasionează așa mult talk-show-urile și emisiunile cu mondenități, le poți vedea și în weekend. Sau în concediu (ai timp pentru un întreg sezon…).
De asemenea, părinții care se culcă devreme (și prind somnul „de frumusețe” de dinainte de miezul nopții) = copii care se culcă (și mai) devreme. Ceea ce este aur pentru procesul lor de dezvoltare.
Dacă la trezire avem nevoie de o energie de „decolare”, la culcare ne folosește una de „aterizare” – deci ne ajută să renunțăm, după 8 seara, la sursele de ‘lumina albastră’ (tv, laptop, tabletă, telefon etc.). O carte bună, citită la o lumină difuză, oferă mai multe avantaje.

Centura neagră la trezit devreme.

Dacă vrei un sfârșit de săptămâna luuuung, în care să ai mai mult timp pentru long run-uri, drumeții, ieșit în natură cu familia ș.a.m.d., experimentează trezirea la 4 dimineața. Ți se pare extrem? Nu te-ai trezit niciodată la o astfel de ora pentru a pleca spre mare, spre aeroport, etc.? Păcat, nu știi ce pierzi!
Și încă ceva: bunicul, care a trăit 94 de ani și care era zilnic în picioare înainte de ora 5, avea o vorba (macabră, dar care mi-a rămas în minte):
Mă trezesc devreme, pentru că de dormit o să dorm destul pe lumea cealaltă…
*
Fiecare popor are cel puțin un proverb în care ne încurajează să (re)devenim matinali: „cine se trezește de dimineață, departe ajunge”, „ki korán kel, aranyat lel” („cine se trezeşte devreme, aur găseşte”), „the early bird gets the worm” („păsărica matinală prinde viermișorul” – scuze pentru traducere, sper să nu te ofenseze :)), „每年日出360天之前醒来的男人将使他的家人变得富有” („cel ce se trezește înainte de răsăritul soarelui 360 de zile pe an nu are cum să nu își îmbogățească familia”), „Asubuhi ni mwanzo wa kazi ya siku” („dimineața, devreme, este momentul cel mai bun pentru a începe lucrul) etc.
Desigur, nu am reinventat roata trezindu-mă foarte devreme, în ultimele câteva mii de zile. Doar am început să o folosesc…
Cu simpatie,
Andrei Roșu

Ps – Ai nevoie de un plus de auto disciplină? Iți recomand acest webinar:

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (11)

11 răspunsuri la “5 motive pentru care să ne trezim la ora 5 (sau mai devreme).”

 1. Alexandru spune:

  Ki koran kel, messze halad. Cam aceeași idee spusa de conationalii noștri unguri.
  Perfect de acord cu cele scrise cu motivatie reala. Alexandru.

 2. Victor spune:

  Foarte bun articolul și corect. Intr adevăr, cine se trezește devreme, departe ajunge. Eu ajungeam pe stadionul Iolanda și începeam antrenamentul la 5:30. Ce vremuri! 🙂 Îmi doresc sa pot relua obiceiul de a ma trezi devreme. Mulțumim pentru articol, Andrei! 🙂

 3. Ciucur Dan spune:

  Clubul 5A.M.Robin Sharma. După cum vezi, ai urmăritori care citesc. 😃.

 4. Amalia spune:

  Multumim inca o data pentru incurajarea spre trezitul de dimineata.
  Am o intrebare. Merge sa facem asta in mod selectiv, adica doar 3 zile pe saptamana?
  Munca mea necesita sa fiu la birou la 7.30 dimineata, dar uneori si seara pana la 19.00, si e cam greu sa rezist daca ma trezesc si in zilele alea de la 4 sau 5.
  Zile bune tuturor!

 5. chirila iulia spune:

  Ma trezesc de foarte mult timp la 4.30. Fara greutate. Sunt o matinala prin excelenta. La ce trebuie insa sa lucrez e sa nu ma apuc ca naluca de munca, comenzi si altele ci de mine strict, alergare, meditatii si rugaciunea din balcon in linistea atat de buna a diminetii. Deci nu trezitul e problema, ci ceea ce fac imediat dupa. Abia te-am descoperit si desi sunt o persoana extrem de gurmanda de aici si excesul de kg – 60 la numar….fiind in categoria celor cu obezitate morbida, ma misc foarte agil, sunt oarecum ” sprintara” , nu merg ca o rata leseasca, insa m-a atras ……oricine ar rade daca m-ar cunoaste..ideea de maraton… in facultate alergam la 3 dimineata…2 ore…erau pfaiii, fantastice, fantastice…aveam o energie incredibila…toate s-au estompat…si as vrea sa revin…:) si voi apela la program…

 6. Anamaria spune:

  Bună, de 6 ani mă trezesc la 5:00 și mă simt fantastic.
  Sunt alergatoare matinală și am o energie de invidiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *