Menu

Ce (nu) am mai povestit despre Polul Nord.

Postat de Andrei Rosu pe 23 noiembrie, 2011

Am sa termin seria de povestiri de pe cele 7 continente si de la Polul Nord cu cateva amintiri din prima mea calatorie ‘extrema’, cea din zona arctica. Lasand la o parte alergarea maratonului de la Polul Nord, portretele de alergatori (prezentate in posturile din aprilie 2010) sau micile ‘neajunsuri’ (gen wc-ul polar :)) pe care vi le-am impartasit deja, am sa va povestesc despre:

1. Cum se construieste anual (de la zero) baza polara ruseasca de la Polul Nord (Camp Barneo). Inainte de a ma inscrie la maratonul Polului Nord, parerea mea despre cel mai nordic punct de pe Pamant era destul de distorsionata. Afirm (cu jena :)) ca: nu stiam ca la Polul Nord nu este pamant (doar calota glaciara, de 2-3 metri grosime, iar sub ea 4 kilometri de ocean); credeam ca pinguinii si ursii polari traiesc atat la Polul  Nord cat si Antarctica (in realitate, primii sunt doar in emisfera sudica, iar ceilaltii doar in cea nordica); eram convins ca la Polul Nord exista baze permanente ale mai multor tari – de cercetare, militare etc. (de fapt, exista o singura baza – ruseasca – ce functioneaza doar o luna pe an si este construita de fiecare data de la zero, dupa cum veti vedea in filmuletul de mai jos).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=f0bw3KF3w3Y&w=420&h=315]

2. Cum se crapa gheata in jurul nostru.

 Experienta Polului Nord m-a pus fata in fata cu multe temeri si m-a scos bine de tot din zona mea de confort – lucru pe care nu il regret, pentru ca tocmai asta imi doream… 🙂 Totusi, au existat si situatii ‘la limita’, pe care nu aveam cum sa le controlez si care s-ar fi putut termina destul de rau, daca nu as fi fost inconjurat de oameni experimentati, competenti si responsabili.

Una dintre acestea  a fost momentul in care calota glaciara pe care se afla Camp Barneo a inceput sa se crape… La inceput, pentru doar cativa centimetri (dar intinsa pe cativa kilometri!) – suficient cat sa nu dormim prea linistiti. Apoi, in mijlocul ‘noptii’, am fost treziti de rusii din baza, care au luat pe sus cortul si l-au mutat vreo 100 de metri mai departe, spunandu-ne ca ne putem culca linistiti (evident, nu a mai dormit nimeni :)).

Asa ca baietii aia care cu doar cateva ore mai devreme cantau si defilau in chiloti printre corturi, la minus 35 de grade, un pic ‘euforici’ (noi ne rugam ca macar pilotul avionului cu care urma sa plecam a doua zi sa fie treaz :)) si care nu inspirau niciun pic de incredere, s-au transformat brusc in niste profesionisti polari care ne-au salvat de la o baie arctica… Cпасибо (Spasiba)!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DEJC5_5tT4k&w=420&h=315]

3. Filmul oficial al maratonului Polul Nord 2010. Poate ca unii dintre voi l-au mai vazut, dar m-am gandit ca el inchide destul de bine ‘cercul’ povestirilor mele…

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=UNwOEeqBDjM&w=560&h=315]

O zi calduroasa va doresc!

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (6)

6 răspunsuri la “Ce (nu) am mai povestit despre Polul Nord.”

  1. andorra spune:

    Te felicit Andrei că – pe lângă experienţa unică de a te afla la Polul Nord – ai învăţat se pare şi lb.rusă! Eu am studiat-o 11 ani/până la term.lic.+2 ani facultate/limbaj tehnic şi afirm că această lb.slabă e frumoasă&melodioasă şi uşor de învăţat, alfabetul conţine într-adevăr mult prea multe consoane, unele specifice. Ţi-am menţionat la „Cartea Recordurilor a spus DA” câteva inf.gândind că ţi-ar folosi…ai citit? Ce părere ai?

  2. Lemnaru Marius-Florin spune:

    foarte tare!!!

  3. Adina Savu spune:

    Formidabil maraton!! Ma intreb acum, oare pe unde mai alergi in viitor :))?

    Superb, superb!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *