Menu

Criza de sange din tara lui Dracula.

Postat de Andrei Rosu pe 6 noiembrie, 2012

De curand, am avut curiozitatea de a da un Google search dupa „Romania ultimul loc in UE”, respectiv „Romania primul loc in UE”. Am aflat ca suntem ultimii la: absorbtia fondurilor UE, grija primarilor fata de cetateni, numarul donatorilor de sange, accesul la internet al companiilor, exporturi pe cap de locuitor, economiile lunare, sumele alocate pentru consumul de alcool (culmea !), gradul de valorificare a deseurilor etc. Dar, pe de alta parte, suntem primii in UE la: mortalitate infantila, tuberculoza, cazuri de deces provocate de cancerul uterin, investigatii legate de fraude cu fonduri europene, etc. Ca sa nu ne dam cu stima de sine nationala in cap, as puncta si primul loc in UE la Olimpiada Internationala de Matematica (si la cea de Informatica), productia eoliana, inmatricularile auto si, probabil, multe altele…

La ce a folosit aceasta introducere? Pai…, in viata avem trei optiuni: sa fim indiferenti (sau neinformati), sa ne plangem sau sa ne implicam. Acum nu ma voi adresa fanilor primelor doua optiuni, ci celor care considera ca implicarea noastra in anumite cauze poate conduce la solutii viabile si, in final, la o viata mai buna.

Una dintre problemele din Romania care cer o rezolvare este penuria de sange. Recomandarea UE privind procentul donatorilor de sange este de 6%. Noi suntem undeva pe la 1.7%. Asta inseamna ca suntem in permanent in pericol, iar mail-urile pe care le primim zilnic („URGENT – AB pozitiv!” sau „URGENT – puteti salva o viata donand sange – Grupa A2 negativ”) sunt o dovada in acest sens. Ce putem face?

As incepe cu informarea (Google: donare sange). Apoi, donarea (vezi AICI lista centrelor de donare din Romania). Si, nu in ultimul rand, promovarea acestei probleme si incurajarea celor din jurul nostru sa doneze. Daca nu poti dona sange, poti dona bani. Asta se traduce intr-o capacitate mai mare a fundatiilor implicate in aceasta cauza de a informa oamenii, de a ii atrage in centrele de donare, de a le oferi conditii decente si de a ii determina sa repete periodic gestul lor nobil.

Recent, am inceput sa ma implic in aceasta cauza si am ‘asociat-o’ participarii mele la cursa de 1000 de kilometri Bucuresti – Sofia – Bucuresti (Balkan Challenge). Donatia ta, oricat de mica, va ajuta Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange din Romania sa promoveze si sa incurajeze crearea unei culturi de donatori in Romania. Haide sa ii ajutam, astfel incat sa putem primi si noi ajutor din partea lor! O modalitate simpla de a dona: prin intermediul link-ului de pe 1000 km Balkan Charity Challenge (CLICK AICI).

Cu recunostinta,

Andrei Rosu (posesor a aproximativ 5 litri de sange grupa A2, RH negativ).

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (2)

2 răspunsuri la “Criza de sange din tara lui Dracula.”

  1. coyoty spune:

    Curios, nimeni nu comenteaza pe acest subiect, clar la Romanica cultura donarii de sange este ori pe dinero ori pentru rude, prieteni aflati in mare criza.
    Poate peste cateva generatii ne vom schimba, pana atunci ne rugam sa se descopere ceva artificial.

    • andreirosu spune:

      cam greu cu artificialul :); cred ca sunt multi oamani care ar dona, dar nu au fost informati sau nu li s-a oferit un context. De exemplu, in firma la care lucrez, am dat un anunt privind donarea benevola de sange si s-au inscris deja 25 de colegi (din aproximativ 150); ar fi fost mai multi, dar procentajul de fete este foarte mare, iar multe dintre ele nu indeplinesc conditia minima de greutate :). Deci se poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *