Menu

Interviu cu un antrenor (de triatlon) nervos…

Postat de Andrei Rosu pe 30 aprilie, 2014

Screen-shot-2013-01-10-at-03.57.08Am primit un articol publicat pe site-ul Triathlete si m-am gandit sa postez traducerea. Autorul textului de mai jos este Brett Sutton, un antrenor extrem de experimentat si cu rezultate exceptionale, printre elevii sai numarandu-se campioana mondiala Ironman Chrissie Wellington. Sper sa foloseasca tuturor celor care practica trialtonul…

**

Ce ma enerveaza cel mai tare.

Am fost rugat sa scriu un articol care sa aiba informatii practice, pentru trailtonistii amatori care vor sa-si imbunatateasca performantele. Prin urmare, mi-am spus ca ar trebui sa incepem cu inotul, din moment ce este cel mai mare mit.

Mereu am sustinut ideea conform careia cea mai mare dificultate in imbunatatirea performantei la triatlon este de a-i invata sa simta apa in care nu stiu sa inoate. Vedem triatlonul ca pe un singur sport, nu trei, iar succesul provine din compromisul facut la nivelul fiecarui element, astfel incat sa se contribuie la performanta globale.

Ai putea spune ca am avut succes cu sportivi de performanta, insa as sublinia faptul ca am inregistrat imbunatatiri si cu sportivi amatori, iar in toate cazurile le-am schimbat perceptia si antrenamentul de inot. Asta contribuie la momentele care marcheaza imbunatirile masive.

Experientele mele de inot sunt de neegalat in triatlon si destul de rar egalate in inotul pur, dar nu pot sustine ca antrenamentul pentru „a simti” apa si tehnicile care folosesc parametri de imbunatatire a timpului pentru 50 sau 100 m, chiar si 200m, folosite de antrenori, nu au nicio legatura cu imbunatatirea timpului pentru distante de peste 3800 m. Lipsa viziunii pe termen lung consta in lipsa distantei; daca 60% din antrenament consta in exercitii de imbunatatirie a tehnicii, inotatorul nu va fi pregatit pentru o cursa de 3800 m. Daca imi este permis sa generalizez, daca esti un inotator slab care face 3 sesiuni a cate o ora si adauga 2 sesiuni de antrenament in sala in incercarea de a-si dezvolta forta necesara inotului, acest lucru ti se aplica si tie.

Am auzit afirmatii precum: “azi, vom face un antrenament aerobic cu greutati si multe repetari, 3-5 seturi a cate 25 repetari”. Sunt uimit cand cineva vede o cursa de 3800 de metri ca pe o suma de repetari. Totusi, cand ne gandim putin mai departe, lipsa pregatirii pentru inot poate afecta performanta la ciclism cu 10-20 minute din cauza extenuarii aparute in urma inotului.

Sincer vorbind, am esuat si am renuntat in mod public, astfel ca ma voi adresa celor care ma urmaresc.

Pentru 90% dintre cei care nu stiu sa inoate ar fi mult mai benefic sa apeleze la ajutor si sa realizeze antrenamente care sa-i pregateasca pentru efortul necesar inotului continuu timp de o ora.

Urmatoarea afirmatie cu care ma confrunt este: “inot pe distanta rapida sau distanta olimpica”. Incerc sa subliniez faptul ca evenimentele la care se inoata 800 sau 1500 m sunt clasificate ca evenimente de distanta, astfel ca in acest sport, triatlon, pana si sprinturile sunt considerate evenimente de anduranta de catre toti oamenii de stiinta din domeniu; aici nu este nicio controversa.

In concluzie, inotatorii de distanta rapida au performante scazute in cursele de distanta; fara a intra in prea multe detalii, tehnicile pe care acestia le folosesc pot afecta rezultatele curselor de distanta. Chiar si asa, acest aspect este trecut cu vederea. Unii pot fi sceptici cu privire la acest sfat dat ca norma pentru sportivii amatori participanti la triatlon, daca ne uitam la faptul ca multi inotatori care incearca sa “simta” apa folosindu-se de exercitii de tehnica pe care inotatorii buni nu le folosesc, inregistreaza performante bune pe intreaga cursa.

Daca aveti nevoie de informatii practice care sa va imbunatateasca timpul global de triatlon, v-as recomanda:

– fiecare minut pe care il poti petrece in bazin ar trebui sa fie petrecut inotand cat mai mult posibil;

– pentru mine conteaza mai putin abilitatea si mai mult “jucariile” – palmare, pull-buoy, benzi elastice – vor avea un impact pozitiv in imbunatatirea ‘loviturii’ si, in acelasi timp, vor dezvolta conditia fizica necesara curselor de distanta;

– orice timp petrecut la sala pentru dezvoltarea abilitatilor de inot ar trebui sa fie inlocuit cu mersul la bazin…

**

In concluzie, fuga la bazin si sa inotam cat de mult putem! 🙂

33

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *