Menu

6 greseli intalnite frecvent la triatlonisti.

Postat de Andrei Rosu pe 13 noiembrie, 2014

Legendarul antrenor de triatlon Joe Friel analizeaza 6 greseli intalnite frecvent la triatlonisti si ne ofera solutii…

1. Nu poti sa iti stabilesti ritmul. 

Aproape toti triatlonistii incep proba de ciclism cu un efort prea intens, care dispare pe parcursul cursei. Au picioarele obosite atunci cand incep alergarea si, in general, au rezultate slabe (cu exceptia primilor 5 km din proba de ciclism).

2Solutia: Atletii au nevoie sa invete sa alerge cu ritm crescator, invatare care incepe inca de la antrenamente. Intervalele incep intr-un ritm foarte usor care creste pe parcurs. Antrenamentele statice sau in tempo trebuie sa le incepi controlat, sa cresti treptat intensitatea si sa le termini in forta. Sportivii trebuie sa invete sa aiba rabdare in timpul antrenamentelor si sa aplice asta in cadrul curselor, ignorand ceea ce se intampla in jurul lor.

 

2. Prea multe antrenamente cu intensitate ridicata. 

Daca faci antrenamente cand esti obosit, nu vei avea rezultate bune si nu iti vei imbunatati conditia fizica.

Solutia: Daca vrei sa faci un antrenament cu adevarat greu trebuie sa fii pregatit. Pe masura ce gradul de dificultate al antrenamentelor dificile creste, antrenamentele usoare devin si mai usoare. Asta inseamna ca se imbunatateste calitatea antrenamentelor, ceea ce se traduce prin alergare mai rapida la concurs.

Garmin-Heart-Rate-Zones3. Nu iti dezvolti suficient abilitatile de baza. 

Sportivii tind sa inceapa antrenamentele cu grad de dificultate mare prea devreme in sezon. Daca e sa faci o greseala in ceea ce priveste pregatirea, fa-o pe cea care te ajuta sa-ti dezvolti capacitatea aerobica.

Solutia: Multe antrenamente in zona 2 si 3. Sportivii pe care ii antrenez petrec aproape 80% din sezon antrenandu-se in aceste doua zone.

4. Te antrenezi la intamplare. 

Majoritatea triatlonistilor au – cel mult – idei vagi despre ce incearca sa obtina prin atrenamente. In general, spera sa se intample ceva si, cumva, sa obtina rezultate bune la concurs.

Solutia: Este nevoie sa ai un scop pentru fiecare antrenament. Scopul ar trebui sa fie rezistenta aerobica, forta musculara, rezistenta musculara, rezistenta anaerobica, dezvoltarea vitezei sau recuperarea. Obiectivul devine cu atat mai important cu cat este mai mare.

15. Setezi obiective prea inalte. 

Oamenii cred ca a tinti sus inseamna ca, daca ating un obiectiv mai mic, tot ajung acolo unde si-au propus. De fapt, nu merge asa, ci este exact invers. Daca obiectivul este in mod evident nerealist, nu esti motivat nici cat sa incerci macar. Este mai aproape de dorinta sau speranta.

Solutia: Pentru a avea succes, obiectivele trebuie sa fie doar putin „nerealiste”.

6. Acorzi prea multa atentie distantei parcursa saptamanal. 

In cazul sportivilor avansati, pentru a obtine rezultate bune la concurs este importanta setarea unui nivel de intensitate potrivit, nu volumul de antrenament realizat.

Solutia: Daca obiectivul tau este sa parcurgi alergi 10 km in mai putin de 40 de minute dup ace ai terminat proba de ciclism, atunci factorul care determina succesul va fi cat de mult de vei antrena cu un ritm sub 40 de minute, ci nu cati kilometri ai alergat intr-o saptamana.

Sursa articolului: Triathlon Competitor. Traducerea si adaptarea: Catalina Bericov.

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *