Menu

50 de moduri de a preveni raul de mare, utilizate de marinarii profesionisti.

Postat de Andrei Rosu pe 22 iunie, 2016

Urmatoarele 18 luni din viata mea vor aduce mult vaslit, atat intre patru pereti (cu ergometrul), cat si pe mare sau in ocean. Unul dintre obstacolele majore pe care atat eu cat si ceilalti membrii ai echipei Atlantic4  il vom avea de depasit va fi raul de mare. Dupa putinele experiente avute pana acum pe parcursul calatoriilor in ape maritime, cu veliere, barci cu motor sau cu feribotul, nu pot spune cu certitudine daca am sau nu rau de mare. Au fost iesiri in care nu am avut nicio problema, altele in care mi-a fost greata, am avut somnolenta sau alte manifestari. Asa ca, pentru cursa (si valurile) care ne asteapta in decembrie 2017, am inceput sa caut metode de a preveni raul de mare sau de a limita efectele lui.

Pana cand sa va impartasesc articolul de mai jos, sa va spun ca numarul de inscrieri pentru cel de-al patrulea membru al echipei noastre a fost mai mare decat ne asteptam (in jur de 230), ca procesul de selectie este in desfasurare (impreuna cu partenerul nostru de dezvoltare am intrat in etapa evaluarii si a interviurilor), ca foarte multi dintre candidati au argumente foarte solide pentru a merge mai departe (nivel de pregatire fizica, istoric in sportul de anduranta, motivatie, sustinerea din partea familiei si a angajatorului, experienta in sustinerea de cauze sociale etc.), ca mass-media este foarte interesata de proiectul nostru si ca puteti afla noutati despre evolutia noastra (inclusiv informatii despre cei 10 semi-finalisti) intrand pe pagina facebook a partenerului oficial al Atlantic4. Pe curand!

*

Una din intrebarile care imi sunt adresate atunci cand lumea afla ca lucrez pe mare este: „Ai rau de mare?”. Intr-adevar, am avut… doar o data. Gateam lasagna in bucataria unei ambarcatiuni cu panze, cu o lungime de 11.28 m, care se lupta cu vantul, atunci cand s-a spart lampa de kerosen. Luate separat – spatiul inchis, sub forma unui cilindru, mirosul de lasagna si kerosen – nu m-au deranjat prea mult, dar combinatia dintre ele s-a dovedit de nesuportat. Din fericire, tocmai m-am dus pe punte si am asteptat pana s-a aerisit cabina, insa cele 60 de secunde cat mi-a luat sa ajung pe punte au fost cumplite.

Singurul aspect grav al raului de mare este incapacitatea de a-l controla/opri. Raul de mare pe o barca nu este considerata o problema majora, deoarece, de obicei, este doar o scurta calatorie pana la cel mai apropiat port dar, in mijlocul oceanului, singura optiune este sa astepti pana cand marea se calmeaza. Acest lucru poate sa dureze chiar si zile.

Deci, ce poti face, daca esti in cautarea unei cariere pe mare (sau pur si simplu astepti cu nerabdare prima ta aventura cu nava de croaziera), insa simti greturi de fiecare data cand pasesti intr-o barca? Vestea buna e ca 75% dintre oameni se acomodeaza (in cele din urma…) cu marea si sunt in mod natural vindecati de acest necaz. Pentru restul de 25% dintre voi …. gasiti-va o noua cariera! Serios, am vazut oameni cu rau de mare si e o imagine cu adevarat mizerabila.

Dar pentru cei hotarati sa scape de raul de mare, aici gasiti o lista cu 50 de moduri de a preveni raul de mare. Unele dintre acestea sunt testate stiintific, iar altele sunt povesti ale marinarilor, asa ca rezultatele pot sa difere, dar toate acestea au fost sugerate de catre un marinar profesionist – desi nu putem garanta pentru sanatatea lui psihica…

1. Pacaleste-te! Crezi sau nu (e alegerea ta), dar 99% din senzatia raului de mare tine de mental. Chiar si cel mai tare marinar incepe sa devina sensibil uneori… insarezolva rapid problema repetand „Nu am rau de mare!”. Repeta de 3 ori in oglinda inainte de plecare. Si asigura-te ca o spui cu convingere !!

2. Uita-te la linia orizontului! Atunci cand o ambarcatiune navigheaza pe o mare agitata, totul este in miscare. Singurul lucru care este stationar este orizontul si iti va reseta de multe ori echilibrul intern.

3. Urmeaza-ti simturile! Raul de miscare este adesea cauzat de mirosurile neplacute. Chiar si mirosuri placute, cum ar fi parfumul unei prietene, pot sa te trimita de multe ori langa balustrada. Asa ca, daca mirosi ceva ciudat, muta-te rapid la aer curat. Si asigura-te ca iti mentii incaperea aerisita… o camera murdara sau un corp murdar este o modalitate rapida de a invita mirosul.

4. Daca cineva are rau de mare, evita sa il/o privesti! Un mod sigur de a-ti provoca raul de mare este sa privesti alte persoane carora le este rau. Ca si raceala luata in curtea scolii, raul de miscare este foarte contagios. Evita cu orice pret sa stai in preajma persoanelor care au rau de mare.

5. Ai grija ce mananci! Unul dintre motivele pentru care oamenii au rau de mare este faptul ca exagereaza cu manancatul. Atunci cand valurile sunt puternice si lovesc ambarcatiunea, alimentele bogate in grasimi creaza un vartej in jurul stomacului, ca apa in cap. De asemenea, evita zaharul, care te face sa te simti ametit.

6. Mestecatul gumei si consumul de dulciuri. Hei, nu ti-am spus sa eviti zaharul? Da, dar unii oameni isi dau cuvantul ca nu consuma, altii cred ca doar miscarea repetata a mestecatului, cel mai eficient cu guma (guma sau bomboanele cu gust de ghimbir functioneaza cel mai bine), ajuta la ameliorarea simptomelor.

7. Fara bauturi alcoolice. Alcoolul iti poate provoca rau de mare pe uscat, iar efectele sunt mai grave in largul oceanului, asadar evita sa consumi bauturi alcoolice de orice fel (inclusiv rom!).

8. Mananca doar biscuiti sarati. Un vechi mit marinaresc spune ca, atunci cand marile se involbureaza, sa mananci doar biscuiti sarati. Personal cred ca o dieta completa si sanatoasa te ajuta sa previi raul de mare, insa altii declara ca le trece doar de la biscuiti sarati.

9. Bea doar suc de lamaie. La fel ca biscutii sarati, daca bei doar suc de lamaie intr-o furtuna se zice ca ajuta ca stomacul sa se contracte. Credem ca acest lucru este fals dar, daca ai de gand sa-l incerci, asigura-te ca eviti toate produsele lactate, deoarece amestecul de lamaie si branzeturi ar putea fi o masa gustoasa pentru pesti dar, in realitate, aceasta combinatie creaza in stomac un fel de lapte batut. Ouch!

10. Ghimbirul. Fie ca il consumi in stare naturala sau consumi ceai de ghimbir a fost considerat mult timp un remediu favorit impotriva raului de miscare. Incearca si, daca tu crezi ca functioneaza (vezi regula nr. 1), cel mai probabil asa va fi!

11. Suc de morcovi, suc de caise, citrice, prune, bomboane mentolate, patrunjel, salvie, rozmarin si cimbru …. exista 101 de plante care sunt declarate ca ajuta la vindecarea raului de mare. Noi putem doar sugera sa le incercati in cantitati mici.

12. Aromaterapia. Fa rost de un vaporizator de apa (in ceata) (sau foloseste un difuzor de ulei daca ai acces la curent) si umple-l cu apa distilata, ulei de lamaie, ulei de lemn de cedru, ulei de marar, ulei de lavanda, si cateva picaturi de menta. Apoi pulverizeaza-ti usor pe fata.

13. Medicamente fara reteta. Dramamine si Bonine sunt doua din cele mai frecvente remedii impotriva raului de mare. Acestea sunt disponibile fara reteta in cele mai multe farmacii si contin antihistaminice, care creaza stare de somnolenta, astfel, in cazul in care esti pe mare la munca, asigura-te ca iei varianta care nu cauzeaza somnolenta.

14. Ambien. Un leac pentru raul de mare este sa dormi, insa pana a ajunge sa dormi este destul de greu cand te simti chinuit. Ambien te va ajuta, indiferent care este starea ta. Nu uita sa-l administrezi inainte de a se instala starea de varsatura (medicamentul trebuie sa fie ingerat pentru a te simti mai bine). Si, daca nu  reusesti sa obtii o reteta pentru acesta, incearca cu Benadryl, care se elibereaza fara prescriptie medicala, un alt antihistaminic care te va scoate din aceasta stare! Avertizare: aceste medicamente sunt puternice, asa ca nu te asteapta ca alarma navei sa te trezeasca daca aceasta incepe sa se scufunde!

15. Bratarile. Benzile pentru incheietura mainii anti-rau de mare vin in doua variante: presopunctura si benzi magnetice. Ele actioneaza prin aplicarea de presiune sau magneti la un punct de presiune pe partea interioara a bratului aproximativ la trei centimetri deasupra incheieturii.

16. Acupunctura. In cazul in care banda nu functioneaza, poti incerca cu acupunctura dar trebuie sa fii constient ca obiectele ascutite si ambarcatiunile in miscare nu sunt o combinatie sigura (si foarte important, asigura-te ca stii unde sa le aplici!).

17. Plasturi. Plasturii Scopolamine sunt aplicati in spatele urechii si arata ca un leucoplast, dar contin mici cantitati de medicament care secreta in piele. Acestea sunt cele mai populare medicamente eliberate pe baza de prescriptie pentru raul de mare si, de asemenea, se gasesc si sub forma de pastile. Un lucru important despre plasture este ca acesta continua sa actioneze chiar si dupa inlaturarea lui. Foarte important, utilizarea prelungita a plasturelor – timp de saptamani, la un moment dat – poate duce la halucinatii!

18. Medicamente pentru copii. Daca Dramamine si Scopolamine au efecte secundare grave, in acest caz incearca cu Stugeron (numele de marca pentru cinarizina), care functioneaza chiar si dupa ce incepe senzatia de ameteala.

19. Schimbarea directiei. Uneori, o nava va ajunge intr-un ritm armonic care innebunestea anumite persoane. Acest lucru se poate remedia foarte usor, fie prin schimbarea cursului navei, fie viteza …. asta in cazul in care capitanul va permite!

20. Sa nu ramai insarcinata. Majoritatea femeilor se simt bine la bordul navelor, in toate conditiile meteorologice …adica pana cand au primul lor copil. Asa ca, daca esti femeie si ai in plan sa faci o croaziera in jurul lumii, asigura-te ca ai realizat acest vis inainte de a avea copii. Cea mai grea parte – raul de mare – a fost cauza multor sarcini in randul femeilor, care fara sa-si dea seama, si-au varsat anticonceptionalele…

21. Inchide ochii. Multi medici cred ca, de fapt, raul de mare este cauzat de creier, care devine confuz prin obtinerea de prea multe semnale amestecate. Deci, diminueaza aceste semnale, prin eliminarea simturilor privind mirosurile, gustul, auzul si vederea. Pentru ultimele doua, dopurile de urechi de inalta calitate si o masca pentru ochi confortabila pot fi de folos.

22. Intreaba un astronaut. NASA a facut cercetari extinse asupra cauzelor si tratamentelor pentru raul provocat de miscare. Un tratament testat este de a purta ochelari speciali obturatori LCD care creeaza o viziune stroboscopica de 4 Hz, cu o localizare de 10 milisecunde.

23. Exercitiu de instruire – feedback autogen. AFTE este un program de formare de sase ore dezvoltat de NASA care, conform relatarilor, reprezinta o metoda eficienta pentru a permite oamenilor sa-si controleze in mod voluntar mai multe dintre propriile lor raspunsuri fiziologice la o varietate de factori de stres de mediu. Nu esti sigur ce inseamna asta? Nici eu nu sunt, dar eu sunt sigur ca Google ne poate ajuta.

24. Evita cartile si ecranele de calculator. Cititul, fie pe un dispozitiv sau carte, este o cale sigura de a-ti provoca raul de mare. Dar, daca esti nevoit sa citesti, asigura-te ca citesti portiuni mici, la un moment dat, cu pauze frecvente pentru a privi in sus spre orizont. In cazul in care folosesti un computer incearca un program care citeste textul cu voce pentru a evita fixarea privirii pe ecran, sau foloseste un dispozitiv cu cerneala electronica (de exemplu Amazon Kindle), care nu este la fel de luminoasa si nu „palpaie” la fel ca un iPhone sau o tableta.

25. Cumpara un program. …Cum ar fi „Metoda Puma” si „Nevasic” – un amestec de medici si salahori isi ofera programele lor de formare contra cost. Unele dintre acestea sunt seturi de DVD-uri si altele vin ca aplicatii ieftine iPhone. Unele cu siguranta functioneaza si altele sunt o inselatorie, dar toate promit sa iti aline durerea in cativa pasi simpli.

26. Solutie salina prin picurare & O2. Intre starile de transpiratie, varsaturi si omisiunea de a manca sau a bea, raul de mare te poate deshidrata inrautatindu-ti rapid starea de sanatate. Asa ca, pentru unii, o excursie la  spitalul navei are ca rezultat o masca IV si o masca O2 care hidrateaza si oxigeneaza pacientul, accelerand starea de bine (FYI – poti achizitiona doar sticla de oxigen fara reteta). Insa, o solutie mult mai simpla este sa bei apa si sa iesi la aer curat inainte de a te deshidratata.

27. Hamac. Un simplu hamac legat de la prora la pupa te va tine nemiscat in timp ce nava se misca sub tine. Acesta nu va elimina orice miscare (vei simti cum nava salta in sus si in jos).

28. Fii un burrito. In cazul in care hamacul nu functioneaza, incearca provocarea cu vestele de salvare (cele cu captuseala groasa, portocalii si luminoase, functioneaza cel mai bine) de sub pat pentru a crea un unghi ascutit intre saltea si perete, apoi te cateri. Acest lucru iti transforma salteaua intr-o forma de burrito, tintuindu-de la perete si te va impiedica sa cazi din pat.

29. Intra in apa. In timp ce acest lucru este imposibil pe cele mai multe nave, daca te aflii pe o barca sau pe un vas de croaziera cu o piscina poti reduce miscarea apei, scufundandu-te in ea! Asta functioneaza cel mai bine atunci cand esti complet sub apa cu un set de SCUBA.

30. Stai in mijloc. O nava se echilibreaza pe centru, astfel incat este locul unde miscarea este cel mai putin pronuntata. Prora si pupa trebuie sa fie evitate cu orice pret.

31. Du-te si munceste (sau vasleste :)). Marinarii de pe barci improvizate/salupe rareori au rau de mare si asta se datoreaza faptului ca este prea mult de lucru ca echipajul sa observe vremea rea care ii inconjoara. Elibereaza-ti mintea si corpul cu munca sau exercitiu fizic pentru a evita senzatia raului de mare.

32. Devino lup de mare. In Marea Britanie noii marinari sunt numiti ‘Verzuii’ datorita culorii pe care incepe sa o capete pielea lor atunci cand nava incepe sa se puna in miscare. La inceputul carierei lor, multi au un rau de mare teribil, dar devin lupi de mare dupa prima lor batalie majora – o saptamana – de furtuna.

33. Stai intins. Unii spun ca daca stai intins previi astfel ca histamina sa ajunga la creier, iar senzatia de greata se diminueaza. Incearca sa stai intins pe spate pentru a preveni ca stomacul sa-ti fie impins pe punte de greutatea corpului.

34. „Cocktail Navy”. Bautura marinarilor – acest remediu consta intr-o doza mare atat de efedrina, cat si fenergan luate pe cale orala si care, conform relatarilor, a fost folosit de catre astronautii Marinei SUA si NASA. Nu putem sugera administrarea fara a solicita sfatul unui medic.

35. Adapteaza-te. Combaterea efectului cauzat de valuri poate provoca rapid oboseala, care poate duce la aparitia raului de mare. Incearca sa te adaptezi cu nava in loc sa te intepenesti si sa lupti impotriva navigarii (cum procedeaza majoritatea incepatorilor, in mod inconstient).

36. Apa cu gheata. Scufunda-ti picioarele in apa cu gheata. Nu suntem siguri daca aceasta este povestea unei sotii sau un leac real, dar eu cunosc cel putin un marinar care care se bazeaza pe acest remediu.

37. A bea sau a evita „Cola”. Unele persoane jura ca o ‘Cola’ ajuta la prevenirea raului de mare, altii din contra, spun ca aceasta bautura provoaca aparitia raului de mare. Unii spun, de asemenea, ca orice bautura carbogazoasa va ajuta stomacul, altii ca berea cu ghimbir functioneaza cel mai bine.

38. Pune-ti  un diagnostic. Unii oameni nu au deloc rau de mare. Acestia au vertij sau alergii la alimente sau alte afectiuni medicale care – odata vindecate– rasufla usurati ca acestea au fost adevaratii vinovati.

39. Carmuieste nava. Luand carma fixeaza cu privirea linia orizontului (2), iti va permite sa schimbi directia (19) si te va tine ocupat (30), dar mai ales iti confera un sentiment de control asupra elementelor si poate fi un remediu rapid in combaterea raului de mare.

40. Curata urechile. Cei mai multi dintre noi facem dusuri in mod frecvent si ne curatam urechile in mod regulat cu betigase pentru urechi dar, daca nu o facem, ceara acumulata in ureche duce la rau de miscare.

41. Lasa-te pe spate. Mentinerea miscarilor minime ale capului poate ajuta la reducerea numarului si complexitatii stimulilor la creier. Pentru a face acest lucru lasa-te usor pe scaun pentru a-ti odihni capul.

42. Actioneaza! Nu te complace in situatia starii raului de mare si actioneaza prin gadilirea gatului, introducand degetele in interiorul gatului. Unii marinari se bazeaza pe acest remediu! Daca nu iti poti introduce propriile degete in gat (si cel mai drag prieten refuza sa te ajute), incearca ceva de moda veche, Sirop de Ipecac.

43. Indepartarea unei parti a creierului. Un studiu universitar (Hoffer, 2003) a constatat ca prin eliminarea sectiunii nodulilor din creierul unui caine a prevenit in mod eficient raul de miscare. Se crede, de asemenea, ca unii copiii sub 2 ani sunt imuni la rau de miscare, deoarece aceasta parte a creierului nu a fost inca dezvoltata. Pierderea functiei urechii interne si leziunii la nivelul nodulilor cerebrali pot actiona de asemenea, dar…

44. Monitorizeaza-ti respiratia. Hiperventilatia poate duce la senzatia capului usor si induce multe dintre simptomele raului de mare. Respira adanc si controlat si ramai calm pentru a preveni hiperventilatia. Daca nu reusesti sa te opresti, respirarea intr-o punga de hartie, poate ajuta.

45. Intotdeauna vomita sub bataia vantului. Daca simti ca iti vine sa vomiti, urca pe punte si vomita sub bataia vantului. Asta e important!

46. Ia o pastila de relaxare. Medicii nu fac intotdeauna asa cum au sugerat. Am navigat cu un medic care a prescris Scopolamina tuturor pacientilor sai, dar pentru el insusi a preferat administrarea de Valium. Diazepam, Lorazepam, Benadryl si Clonazepam sunt toate raportate de diferite surse ca facandu-si efectul, insa fii atent: aceste medicamente sunt sedative si pot crea dependenta.

47. Decongestioneaza-te. Nasul infundat si rosu face ravagii urechii interne, asa ca unii sugereaza aplicarea unui unguent mentolat sau pudra de piper pentru a elibera caile nazale in timp ce altii recomanda decongestionarea cailor nazale cu medicamente eliberate fara prescriptie.

48. Odihneste-te. Privarea de somn amplifica aparitia raului de miscare deoarece, conform cercetarii din Marina SUA, aceasta interfereaza cu sistemul vestibular (localizat in cavitati mici scobite ale osului din cadrul fiecarei urechi). In mediul marin, aceasta este adesea o problema agravata, din cauza conditiilor de dormit la bordul unei nave. Solutia? Odihneste-te mult inainte de aparitia furtunii.

49. Fii prietenos. Unele studii au sugerat ca raul de miscare tinde sa fie mai mare la persoanele introvertite (Kottenhoff & Lindahl 1960), acest lucru se poate cauza partial adaptarii mai lente a acestor persoane (Motivul & Graybiel 1972).

50. Cunoaste-ti inamicul

Dar ce este raul de miscare? Uneori, cea mai buna prevenire este cunoasterea, astfel ca, pentru a raspunde la intrebare, raul de miscare este un termen generic pentru disconfort si varsaturile asociate induse de o varietate de conditii de miscare la bordul navelor, aeronavelor, vehiculelor, pe leaganele din parcuri de distractii, in medii de gravitatie zero (de exemplu, in spatiu) si lifturi. De fapt, termenul de „rau de miscare” este oarecum un termen impropriu din doua perspective. In primul rand, acesta poate fi indus in absenta miscarii in timpul unei simulari a realitatii virtuale, iar in al doilea rand, raul implica faptul ca acesta este un tip de boala, cand de fapt este un raspuns normal al unei persoane sanatoase, fara tulburari functionale (Benson 1999). Cu toate ca simptomele si raspunsurile fiziologice sunt consecvente pentru toate miscarile,  raul de mare difera in functie de individ.

Care sunt cauzele raului de miscare? Cele mai multe cercetari sugereaza ca raul de miscare este cauzat de aparatul vestibular (localizat in interiorul urechii interne, aparatul vestibular furnizeaza creierului  informatii despre auto-miscare) trimitand semnale care nu se potrivesc cu senzatiile de miscare generate de sistemele vizuale sau kinestezice (constientizarea pozitiei si miscarii) sau ceea ce se asteapta de la experienta anterioara. Pe scurt, este cauzat de asimetrie senzoriala, creierul devine confuz din cauza prea multor stimuli neasteptati.

Te voi lasa cu aceasta observatie din partea Dr. Timotei Hain, un expert in rau de miscare. El scrie despre unele fapte interesante privind raul de mare:

“ Raul de miscare este greata, dezorientarea si oboseala care pot fi induse de miscarea capului. Primul semn este de obicei un aspect palid nesanatos. Urmeaza de multe ori cascatul, nelinistea si o sudoare rece care se formeaza pe buza superioara. Ca simptome construite, pot sa apara un stomac deranjat, oboseala sau somnolenta. Etapele finale sunt caracterizate prin greata si varsaturi.

Caii, vacile, maimutele, cimpanzeii, pasarile si oile au fost raportate in publicatiile stiintifice pentru a arata raul de miscare. Sobolanii, din pacate, presupun ca nu vomita, astfel incat nu pot servi drept subiecte experimentale.

Conform cercetarii, aproape 100% din (fiinte umane) ocupantii barcilor de salvare vor vomita in marea agitata. 60% din membrii studenti ai personalului de bord sufera de rau de avion, la un moment dat in timpul pregatirii lor. Pentru miscarea pe verticala (saltata), oscilatia la o frecventa de aproximativ 0,2 hz este cea mai provocatoare. Miscarea de 1 Hz este mai mica de 1/10 ca fiind provocatoare. Aproximativ 7% dintre pasagerii maritimi raporteaza varsaturi in timpul unei calatorii (Lawther si Griffin, 1988).

Femeile sunt mai sensibile la miscare decat barbatii, printr-un raport de aproximativ 5:3 (Cheung, B. si K. Hofer, 2002). Femeile sunt mai sensibile la miscare in jurul perioadei ciclului menstrual (Glunfeld si Gresty, 1996). Acest lucru se poate datora interactiunilor dintre migrena si raul de miscare.”

*

PS – care vi se par cele mai potrivite pentru experienta noastra?

Sursa articolului: gCaptain.com 

Traducerea si adaptarea: Monica Moldovan

Teiar mai putea interesa: Anul viitor voi traversa Atlanticul vaslind

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “50 de moduri de a preveni raul de mare, utilizate de marinarii profesionisti.”

  1. Cosmin spune:

    Din 2001 pâna acum am petrecut (efectiv) pe mare aprox. 8 ani. Cea mai efectiva metoda este sa faci corelarea intre senzori: urechea interna/vizual. Abia atunci creierul nu mai are 2 informatii diferite referitoare la acelasi lucru (felul in care te misti). Deci, priveste marea/nava/orizontul si incearca sa intelegi in ce fel te misti/te vei misca in urmatoarea secunda. Ajuta si mincarea mai degraba uscata, decât ciorba! Si nu in ultimu rând, fii activ, comunica cu ceilalti, keep your self busy! Voiaj usor!! 🙂

  2. dany spune:

    este o provocare sau este menit sa iti provoace raul de citit
    nu stiu de unde ai luat caracterele astea dar este imposibil de citit pentru ca eu vad c si e la fel sau ca exemplu concret vad c ca si c

  3. […] 50 de moduri de a preveni raul de mare, utilizate de marinarii profesionisti. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *