Menu

„La inceput, m-am gandit ca trebuie sa fii dus cu pluta…”

Postat de Andrei Rosu pe 14 octombrie, 2016

Va previn ca in aceasta postare mi-am propus sa promovez ‘produsul’ in care am investit cel mai mult timp, energie si alte resurse in acest an (de cand am devenit „free lancer” :)) si de al carui impact sunt foarte, foarte, bucuros! Asadar… in luna iunie 2016 lansam un program („42kRosu – de la canapea la maraton, in 4 luni”) in care incorporam tot ‘know-how’-ul cumulat in cei aproape 7 ani de alergare si participari la diverse competitii. Dedicat sportivilor amatori (ca mine), programul si-a propus, de la inceput, sa ii ajute pe cei inscrisi sa depaseasca „zidul” – nu doar pe cel de la maraton, ci si pe cel din perioada de inceput a antrenamentelor, in care orice incepator risca sa fie descurajat (de necunoscute, de volumul mare de informatii contradictorii, de temeri absolut normale si de multe alte lucruri) si, in scurt timp, sa abandoneze ideea de a se pregati pentru maraton si, poate mai important decat asta, sa incorporeze alergarea in stilul sau de viata. Cum a functionat pana acum programul si ce zic cei din prima generatie de ‘absolventi’?

La aceasta editie a Maratonului International Bucuresti, 42kRosu a fost reprezentat de peste 70 de alergatori (aproape 10% din totalul comunitatii formate in jurul programului), atat la maraton, cat si la semimaraton sau stafeta. In urma cu cateva zile i-am rugat pe cei care au terminat de curand programul si au alergat maratonul sa imi impartaseasca impresia despre program, prin intermediul unui chestionar (deh, ‘defect’ corporatist :)). Cu acordul lor, va transmit cateva informatii, statistici si opinii…

Ce nota acorzi programului?

87% au acordat 10, 13% 9. Zero note de 1-8 :). Desigur, ma bucura acest 87%, dar stiu ca exista loc de imbunatatit, asa ca sper, pana la finalul anului, upgrade-urile si continutul programului sa contribuie la un procent mai mare de 90% in dreptul notei 10.

Varsta medie a celor care au terminat maratonul

37 de ani. Minim 29, maxim 47. Deci…se poate si dincolo de 30… 🙂

M sau F?

52% dintre respondenti sunt barbati, 48% femei. Deci programul este unisex… 🙂

Ai slabit, te-ai mentinut sau te-ai ingrasat in timpul programului?

Desi nu este structurat ca un program de slabit, faptul ca participantii au respectat un plan de antrenament si niste recomandari nutritionale a condus la urmatoarele rezultate: 65% dintre participanti au slabit, dintre care mai mult de jumatate au dat jos intre 4 si 11 kilograme!

Timpii obtinuti

Chiar daca viteza nu a fost punctul forte al programului (nici nu cred ca este recomandabil sa fortezi corpul mai mult decat este cazul in primele luni de antrenament), statistica spune ca grosul rezultatelor a fost undeva intre 4 h 40m si 5h 30m. Au existat si rezultate de 3h 30m sau de 6h 10m, dar le consider exceptii :).

In ce masura te-a ajutat 42kRosu sa iti atingi obiectivele (inclusiv cele colaterale programului)?

Peste 90% au acordat 9 si 10 (din care 80% 10). Nicio nota de 1-6 :).

Care au fost cele mai folositoare resurse video?

Cele mai apreciate au fost materialele despre respiratie, tehnica de alergare, incarcare inainte de cursa si abordarea saptamanii de dinaintea cursei.

Pentru ce ai recomanda acest program?

In acesta ordine:

  • comunitatea creata in jurul programului,
  • resursele video,
  • planul de antrenament,
  • accesul la diversi parteneri (nutritie, echipament, accesorii etc.),
  • trezitul devreme.

Te-ai accidentat pe parcursul programului (din cauza efortului depus in timpul antrenamentelor)?

  • 65% nu.
  • 35% da, dar nimic serios (refacere < 1 saptamana).
  • 0% da, destul de serios (> 2 saptamani pentru recuperare).

In momentul in care am gandit acest program, misiunea mea numarul 1 a fost „alergare toata viata, zero accidentari”. Prin accidentari, inteleg orice incident care te „scoate” din joc suficient de mult incat sa iti afecteze atat planul de antrenament cat si viata de zi cu zi (deci usoare contracturi sau febra musculara, atat timp cat sunt exceptii, nu se pun :)).

Care au fost principalele beneficii in urma participarii in acest program?

Cresterea rezistentei in alergare, disciplina, stergerea anumitor mancaruri din meniu, placerea de a face sport. Cosmin T. (44)

Am invatat sa ma organizez mai bine (in primul rand nu am mai alergat seara, haotic, ci dimineata, conform programului). Mi-am imbunatatit vizibil rezistenta intr-un timp foarte scurt si am mai multa incredere in puterile mele :). Catalin L. (31)

Forma fizica, slabitul si trezitul de dimineata. Dan H. (31)

Pierderea in greutate, incredere in fortele proprii, disciplina prin trezitul devreme. Alice O. (38)

Este un program excelent, bine structurat, cu sfaturi care m-au ajutat atat in timpul cursei, cat si in timpul antrenamentelor!! Cel mai mare beneficiu obtinut in urma finalizarii acestui program este trecerea de la alergare „din cand in cand”, la alergator! Asa ma simt si ma declar: Alergator!! Andreea M. (37)

Incredere in sine, slabire, tonusul organismului. Daniel D. (33)

Perseverenta, grupul, suportul antrenorului (raspunsuri la intrebari). Antonia C. (36)

Daca iti doresti motivatie si metoda in acelasi pachet, 42krosu este o alegere pentru care iti vei multumi. Viata nu va mai fi niciodata la fel. Multumesc, Andrei Rosu! Eliza N. (38)

Implinire, intarire psihic, recastigarea increderii de sine. Alina P. (30)

Iesirea din zona de confort, depasirea limitelor pe care credeam ca nu sunt in stare sa le depasesc si marirea nivelului de resistenta la efort. Dinu S. (38)

La inceput, m-am gandit ca trebuie sa fii dus cu pluta pentru a plati atati bani pe un astfel de program, dar mi-am zis ca 10% tot merita! Astazi, as plati si pretul intreg, cu ochii inchisi! Mihai C. (43)

Vei ramane in comunitatea 42kRosu dupa terminarea programului?

Da (100%!). Fara comentarii, doar multe multumiri colegilor din 42kRosu!

***

Ne putem imbunatati foarte usor si substantial calitatea vietii. Putem alerga mult si bine, chiar si un maraton sau mai mult(e). Probabil ca nu ai nevoie de un antrenor, de o comunitate sau de 42kRosu pentru a face acest lucru – este suficient sa te incalti, sa iesi pe usa si sa bifezi ‘amaratul’ acela de antrenament. Dar, daca decizi sa alegi calea mai distractiva si ‘batatorita’ de membrii comunitatii noastre… Suntem aici!

Sa ai un sfarsit de saptamana activ, impreuna cu cei dragi!

A. Rosu

screen-shot-2016-10-13-at-22-11-44

 

42kr

 

 

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (6)

6 răspunsuri la “„La inceput, m-am gandit ca trebuie sa fii dus cu pluta…””

  1. Sunt intru totul de acord cu ce ai scris în articol. FELICITĂRI pentru acest business benefic și ție și Nouă.

  2. Zoe spune:

    Felicitari, Andrei! Cand incepe 42kRosu, editia a 2a?

  3. Mihai spune:

    Felicitari!!!!!!!

  4. ILIE VARZARU spune:

    Frumos proiect , ca de altfel orice incercare de incurajare in a face miscare . FELICITARI !!!!!!!!! Daca ax putea fi de folos in vreun fel as face-o bucuros .Locuesc in Hunedoara ,loc in care lucrurile se misca greu iar oameni si mai greu .Suntem atat de putini si ne intersectam f.f.f.rar , incat aproape caa ne speriem unul de celalalt .Si am ceva ani de alergare , {am inceput in anul 1999 octombrie la 35 de ani , cu o medie de 4-5 zile saptamanal , 15-20 km per. sadinta antrenament alergati in cel mult o ora si jumatate .Am mai multe distante de 42 km alergati , asa pentru mine , cu timpuri intre 3`20″ – <4`00". In vara aceasta am avut o curiozitate , sa alerg distanta Hunedoara -Geoagiu Bai { 48km} reusita in 4 ore si zece minute . Multa sanatate voua tuturor !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *