„Buna, Andrei, ai ceva resurse pertinente despre alergare si alaptare? Pe net sunt multe, dar nu stiu in ce masura sunt de incredere (de exemplu: ca scade acidul lactic dupa efort sustinut si ar trebui sa alaptezi inainte de alergare si nu imediat dupa).” Am primit acest mesaj in urma cu cateva zile de la o membra a comunitatii de alergatori 42kRosu si, pentru ca nu abordasem acest subiect pana acum, m-am pus pe cautata articole – in special cele care fac referire la studii.
Prima mea reactie la aceasta intrebare a fost sa raspund „alearga linistita, pentru ca toate mamiferele (probabil) fac miscare cand au pui”. In plus, din experienta familiei noastre, imi amintesc de cateva curse de semi-maraton dupa care Oana a hranit-o pe Ema (si nu au existat efecte secundare, in afara faptului ca Emei ii place sportul :)), dar am zis ca este mai bine sa ma documentez si sa vin cu un raspuns care sa ofere un confort suficient pentru o alergatoare pasionata si, totodata, mamica responsabila.
Cel mai bine documentat articol gasit pe aceasta tema mi s-a parut unul postat pe pagina BreastfeedingUSA.org, din care reiese ca antrenamentele moderate nu afecteaza cantitatea si compozitia laptelui sau cresterea copilului. Nivelul acidului lactic inregistreaza o usoara crestere in cazul unor antrenamente la intensitate maxima, dar fara efecte asupra bebelusului. Cateva studii au evidentiat absenta unui impact imunologic dupa antrenamentele moderate si o usoara scadere a nivelului de proteina cu rol de stimulare a imunitatii, dar acest nivel revenea la normal in mai putin de o ora.
Deci, totul pare ok. Totusi, pentru mamicile extrem de precaute, am gasit cateva recomandari:
- Alapteaza sau umple un biberon cu 15 minute inainte de a iesi la alergare
- Fa-ti o mica provizie de lapte (pentru situatii de urgenta). Laptele proaspat pompat si pus intr-un recipient steril, inchis ermetic, se poate pastra pana la 8 ore la temperatura camerei, pana la 5 zile in frigider si pana la 6 luni la congelator.
- Poti imparti alergarile lungi in doua sesiui mai scurte, pe care sa le faci intr-un interval de pana la 12 ore.
- Investeste intr-o bustiera de calitate, special facuta pentru activitati sportive. Sunte de preferat cele care se ajusteaza cu „arici”, astfel incat bebelusul sa aiba acces rapid.
- Cumpara (si ia la tine) tampoane de san.
- Hidrateaza-te! Daca alaptezi si alergi vei fi mai insetata decat de obicei.
- Hraneste-te bine (si de calitate!). Ai nevoie de combustibil atat pentru tine, cat si pentru bebelus
- Evita sa transformi intr-o tragedie ratarea unui antrenament. Ai tot timpul sa recuperezi!
In concluzie, dragi mamici: iesiti la alergare, pentru a reveni rapid in forma si pentru a redobandi un nivel excelent de energie, de care veti avea nevoie in urmatorii ani… 🙂