Menu

Romania castiga CM de fotbal. Din nou.

Postat de Andrei Rosu pe 14 iulie, 2018

Ti s-a intamplat vreodata sa te gandesti “cum ar fi fost, daca…”?

Suntem in primele saptamani ale anului 1990. Frontul “Salvarii” Nationale isi respecta promisiunea de a nu se transforma in partid politic. Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, care interzice participarea in viata politica a fostilor membri PCR si Securitate este pus in aplicare. Alegerile sunt castigate de catre un partid istoric, care demareaza rapid reforme in educatie, sanatate, agricultura si alte arii importante. Din rezervele valutare ramase in 1989 se investeste masiv in infrastructura si turism. In pozitiile de conducere din ministere, primarii si alte institutii publice sunt promovati oameni competenti, pregatiti pentru functiile respective. Sunt lansate programe si politici de stimulare a antreprenoriatului si de atragere a investitiilor straine. Protectia sociala si a mediului devin prioritati. Milioane de romani, plecati inainte de 1989, se intorc in tara.

Suntem in 2018. Romania, o tara cu peste 30 de milioane de locuitori, este un succes story european. Prima dintre tarile din estul Europei care foloseste moneda euro. Cea mai rapida crestere a PIB-ului si cel mai inalt standard de viata din aceasta parte a lumii. Cel mai scazut grad de coruptie. Cele mai bune servicii medicale. Cel mai bun sistem de invatamant. O justitie independenta. Cea mai buna infrastructura rutiera si feroviara. Cel mai scazut pret al carburantului. Cel mai eficient aparat de stat si cel mai rapid timp de rezolvare a problemelor birocratice, printr-o dezvoltare extraordinara a mediului online. Cel mai scazut numar de taxe. Cei mai implicati cetateni, atat social cat si in viata politica. Cea mai mica rata de abandon scolar. Tara cu cel mai mare procentaj de sportivi amatori si de performanta. Cea mai mare rata de crestere a numarului de vegetarieni. Cea mai mare speranta de viata.

Anul acesta, nationala de fotbal a Romaniei a castigat, din nou, Campionatul Mondial de fotbal, dupa finala memorabila contra Croatiei – o alta tara din estul Europei care a investit masiv in turism, infrastructura, resurse umane…

*

Din pacate, nu putem da timpul inapoi. Si nici nu putem da la nesfarsit vina pe “state paralele”, “sorosi”, “puteri straine”, “servicii secrete” s.a.m.d. Au trecut 28 de ani in care cei care au detinut parghiile puterii (in mare parte, aceiasi de dinainte de ‘89) s-au remarcat doar prin incompetenta si o preocupare continua pentru propria burta. Iar Romania a pierdut multe oportunitati – printre care, cea mai importanta: sa devina o campioana.

PS – Pe cine vom da vina peste 28 de ani, cand vom juca cu Vanuatu si Botswana barajul pentru evitarea ultimului loc in ierarhia mondiala?

Andrei Rosu (“sorosist imputit”)

*

Te-ar mai putea interesa: 10 motive pentru a renunta la fotbal

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (6)

6 răspunsuri la “Romania castiga CM de fotbal. Din nou.”

 1. Alina Pavel spune:

  Asa se scrie SF-ul 🙂

 2. Dan spune:

  Am avut noduri in stomac. Tu ce stare ai avut cand ai scris articolul ?!

 3. Ovidiu spune:

  Este tot atat de infantil sa joci rolul victimei cat si sa negi intruziunea altor puteri in propria tara.

 4. Tudor spune:

  Ovidiu, tu n-ai reusit mai mult in viata deoarece altii ti-au bagat bete in roate, nu-i asa? Daca ai fi trait intr-un glob, ferit de toti ceilalti, ai fi devenit un Bill Gates, Bezos sau … Soros? Ce fain e cand conurezi de unul singur!

 5. Ovidiu spune:

  Tudor, cu ce te-a ranit comentariul meu ca ai simtit nevoia sa ma ataci? Imi cer scuze daca te-am ranit pe tine sau pe altcineva. Nu aceasta este intentia mea.

 6. Marcel spune:

  Romania viseaza sa se califice la CM, nu sa castige. Cand si-a propus Romania sa castige CM???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *