Menu

Ajutor! Cum aș putea slăbi de sărbători?…

Postat de Andrei Rosu pe 21 decembrie, 2019

…Sau, măcar, să nu mă îngraș? Here we go again: un alt Crăciun, un nou Revelion, dar aceeași poveste. 3-4 mese copioase pe zi. Multe kilograme de „carne”. Cât mai grasă și cât mai sărată. Lenevit pe canapea. Mult cozonac, fredonând cu gura plină „un desert aș mai mânca…”. Bere, vin, țuică. Dureri de cap. Indigestie. Constipație. Stare de greață. Reflux gastroesofagian. Iar a doua zi, punct și de la capăt, până la finalul primei săptămâni din ianuarie, când ne urcăm pe cântar și ne speriem. Într-un asemenea hal încât ne facem abonament pe un an (sau pe un deceniu) la o sală de fitness, pe care o vom vizita, în următoarele 12 luni, de vreo 2-3 ori (în cel mai fericit caz).

Dacă îți sună cunoscut ‘filmul’ de mai sus, mai rămâi cu mine un pic și hai să vedem 3 lucruri pe care le putem face pentru ca prima săptămâna din ianuarie să ne găsească în formă, ușori ca un fulg și fără kilograme în plus. Poate chiar în minus… 🙂

1. MIȘCARE

Deloc întâmplător, în primele zile ale anului oamenii simt nevoia de a întrerupe șirul orgiilor culinare și de a ieși la o plimbare. Dar 30 de minute de mers agale nu înseamnă mare lucru în economia zecilor de mii de calorii ingerate de sărbători. Ca fapt divers, o porție (medie spre mică) de slănină are vreo 1.800 de calorii, pentru care ar trebui să alergăm vreo 30 de kilometri.

Vestea bună: de sărbători ești în concediu, deci poți face cât de mult sport vrei (presupunând că vrei). Așa că, înainte de fiecare masă, ieși la o plimbare lungă (minim 10.000 pași) sau la o alergare. Sau, dacă ai în casă o bicicletă staționară folosită, de obicei, pentru întinsul rufelor, pune-o în fața televizorului și pedalează (măcar) o oră.

#Pont: trezește-te cât mai devreme, pentru a avea timp (și) de sport. Nu te speria: dacă vei simți o stare de oboseală, după prânz (e normal, după atâtea mezeluri), ascultă-ți corpul și fă nani o oră. Sau ieși la plimbare. Am observat că o oră de mișcare reface organismul precum două ore de somn.

2. MAXIM DOUĂ MESE.

Era să adaug „…și 4 scaune”, dar s-ar fi interpretat :). Dacă ești vegan, poți și 3 mese. Dacă ești omnivor, cred că te-ai descurca foarte bine și cu o singură masă ‘tradițională’ (care depășește cu mult necesarul zilnic caloric), dar hai să nu fiu sadic. Știu că rudele te vor asalta cu „hai, mamaie, gustă și din asta, și din asta, și din aia…”.

Două mese pe zi, de sărbători, nu ar trebui să fie o provocare atât de mare, dar asigură-te că nu aloci 4-5 ore fiecăreia dintre ele.

#Pont: acum este momentul optim să treci la veganism (știi tu, secta aia de ciudați care nu își pun în farfurie animale). Asta îți va antrena voința și, în plus, trecerea sărbătorilor nu îți va afecta silueta.

3. ALCOOLUL, 7 calorii / gram.

Aici puteam să nu mai scriu nimic, pentru că poți face cu ușurință calculele. Dacă la alcoolul conținut de diverse băuturi adaugi și caloriile rezultate din carbohidrați (da, berea, vinul etc. au și carbohidrați), ajungi la bombe calorice lichide. „Nu înțeleg de ce m-am îngrășat de sărbători, pentru că nu am mâncat mare lucru, doar am băut zilnic vreo doi litri de bere și doi de vin” (adică vreo 2.500 de calorii). Având în vedere că aproximativ 7.000 de calorii = + 1 kilogram, calculează cât înseamnă o săptămână de plăceri bahice (hai, că te ajut, în cazul în care ești la 5-lea pahar când citești aceste rânduri: vreo două kilograme de șunculițe, puse acolo unde se dau jos mai greu – pe burtă și pe coapse).

În plus, alcoolul îți stimulează pofta de mâncare și te ‘ajută’ să iei decizii alimentare nefericite (de exemplu, încă 3-4.000 de calorii pe zi).

#Pont: nu prea știu ce pont să îți dau. Poate ar ajuta să descoperi motivul pentru care torni pe gât pahar după pahar (în afară de „în spiritul sărbătorilor” sau „pentru că toată lumea”…). Psihologii spun că oamenii consumă alcool pentru a uita (fără succes) ceva: un eșec personal sau profesional, „viața grea”, întârzierile și haosul de la birou, condiția socială, o părere proastă despre propria persoană, un complex de inferioritate etc. Descoperă cauza și, astfel, vei rezolva și efectele.

*

Sunt sigur că informațiile prezentate mai sus nu reprezintă o noutate pentru tine. Și, de asemenea, cred că îți va fi foarte ușor să evți capcanele acestor zile. Ai nevoie doar de un pic de auto-disciplină și de respect pentru corpul tău (acel loc în care îți vei petrece tot restul vieții).

Îți doresc Sărbători Fericite și decizii înțelepte!

Andrei

Te-ar mai putea interesa: Roșule, cât trebuie să alerg dacă mănânc asta?

Scrie un comentariu
Articole similare:

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “Ajutor! Cum aș putea slăbi de sărbători?…”

  1. dec spune:

    Spumos (ca de obicei), felicitari Andrei! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *