Menu

Care sunt sansele de a supravietui unui maraton?

Postat de Andrei Rosu pe 30 noiembrie, 2011

Din secunda in care m-am apucat de antrenamente pentru maraton (acum 698 de zile :)), prima mea intrebare a fost cea pe care o vedeti mai sus, in titlul acestui post. Nu de altceva, dar am familie, doi copii (unul dintre ei era doar proiect pe vremea aceea :)) si, in plus, imi place viata… 🙂 Mai tarziu, aceeasi intrebare a fost legata de ultramaratoane si triatloane, dar nu m-a preocupat realmente gasirea unui raspuns si a unor statistici. Si nu asta nu a fost un lucru prea bun, pentru ca fiecare stire despre alergatori cu final tragic (de exemplu in utimele 2 luni la Toronto si Philadelphia) imi provoaca noi temeri si imi alimenteaza nelinistea…

Pentru a alunga aceasta ‘stare’, m-am pus ieri pe research si am gasit o multuime de articole si statistici care m-au linistit. Concluzii:

– un set de analize si un test de efort facute inainte de a te apuca de alergari pe distante lungi sunt suficient de relevante pentru a sti daca poti continua sau nu. Un astfel de control iti va reduce semnificativ (spre zero) riscul ca inima ta sa cedeze in timpul unei curse.

– cele mai multe dintre incidente s-au intamplat pe parcursul ultimelor sute de metri din cursa, cand unii alergatori au ales sa creasca brusc viteza (si sa dea bine in poza de final…)

– maratonul este un sport foarte, foarte, foarte sigur comparativ cu altele (vezi aici TOP 10 al celor mai periculoase sporturi).

– Ai de 500 de ori mai multe ‘sanse’ de a muri din cauza lipsei activitatii fizice decat in timpul unui maraton…

Deci… va recomand cu drag un control cardio de rutina, antrenamente cat mai placute (indiferent de vreme) si finish-uri linistite de concurs, in care sa va intindeti pe jos doar pentru a savura sentimentul reusitei…  🙂

PS – La multi ani tuturor celor care isi sarbatoresc azi numele (Sf. Andrei…) 🙂

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (8)

8 răspunsuri la “Care sunt sansele de a supravietui unui maraton?”

 1. LauraMalkah spune:

  LA MULTI ANI cu ocazia Sf. Andrei!

 2. Adina Savu spune:

  Sa traiesti cu numele 🙂 !

 3. Cristi C. spune:

  Salut si „La Multi Ani”.
  Nu prea stiu cum merge treaba cu blog-ul. Sper sa ajunga mesajul la tine.
  Daca nu am fost printre primii care ti-au urat la multi ani macar sa fiu ultimul.

  Cristi Cazacu

 4. andorra spune:

  Materialul e interesant şi îmi aminteşte de solul Phiiippides, cel care a alergat de pe câmpiile Maratonului până la Atena ptr.a anunţa victoria atenienilor asupra perşilor, dealtfel /maratonul/ a fost inclus prima oară ca probă ca o comemorare a acestei victorii! Se ştie că în Grecia Antică, într-un complex sportiv în V Peloponezului/Olympia/se organizau evenimente, iniţial o cursă de alergare/doar pers.de sex masculin erau acceptate, doamnele exclus/ulterior, înc.cu 471 î.e.n. au evoluat şi existau pe lângă alergare, lupte corp la corp, box, curse de cai (călare&care de luptă), arunc.discului, săritură în lung., pentatlon, pankration, iar JO se încheiau cu o cursă de alergare extenuantă şi bizară ptr.că alergau în costume complete de armură. A existat o perioadă îndelungată, când JO au fost interzise de Împăratul roman Theodosius I în anul 393 e.n., la ediţia a 293-a şi abia în 1896 reapar JO, dat.eforturilor conjugate ale unui tânăr fr., baronul Pierre de Coubertin&grecul Dimitrios Vikelas. După cum ştim cu toţii, primele JO moderne au avut loc la Atena, iar flacăra olimpică se-aprinde tot de la Templul Herei din Olympia, zona care în antichitate se numea „sanctuarium”. Iată că şi maratonul are povestea lui, frumoasă ptr.învingători: Edi Popescu, primul român care a finalizat la Canberra/Australia/, în apr.’11, cele 7 maratoane pe 7 continente inclus în SCC; Ştefan Andrei Roşu, care îşi va înscrie numele în Cartea Recordurilor cu performanţe extraordinare ref.7 maratoane&7 ultramaratoane pe 7 continente+Polul Nord şi mulţi alţi atleţi români amatori sau nu, pe care-i felicit din toată inima şi la mai multe maratoane! £a mulţi ani! nu doar ptr.cei care poartă numele Andrei&Andrei, ci ptr.toţi românii, de 1 decembrie, fie că sunt în Ro sau diaspora!

 5. Ioana spune:

  La multi ani cu sanatate si implinirea celor mai nastrusnice dorinte, Andrei! Ceea ce, in cazul tau, va fi foarte palpitant de urmarit 😛 Keep up the good work!

 6. pircu spune:

  1 Dec. … :kotz:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *