Menu

Analiza unei alergari perfecte, la o finala Ironman.

Postat de Andrei Rosu pe 10 ianuarie, 2014

Faptul ca suntem sportivi amatori nu ne impiedica sa ne dorim  mai mult de la alergarile (sau triatloanele) noastre. Mai jos veti gasi traducerea unui articol publicat in Lava Magazine despre ua dintre cele mai rapide curse de maraton din istoria finalei campionatului mondial Ironman Kona. Lectura placuta!

**

CaitlinSnowFinishline_USA_JPCu sezonul sportiv care se apropie, este o oportunitate perfecta de a parcurge o strategie de stabilire a ritmului in alergare intr-un Ironman. Mai specific, ne vom uita atent la ritmul lui Caitlin Snow de la Ironman Hawaii. Este o strategie perfecta, nu doar datorita faptului ca a fost folosita intr-o zi extrem de calda, ci si pentru rezultatul excelent de 2:56 – al doilea cel mai rapid in istoria cursei (pana la cea din 2010). Poti vedea aici ritmul de alergare si ritmul cardiac din ziua cursei.

Ca antrenor de triatlon (si specific ca antrenor de Ironman), am dezvoltat multe strategii pentru cursa Kona. Executia in acest exemplu, insa, este una dintre cele mai bune pe care le-am vazut pana acum. Observa ca ritmul cardiac al lui Caitlin a fost tinut foarte bine sub control la inceputul cursei. Desi folosim efortul perceput, ritmul si pulsul pentru a urmari ziua de concurs, cel din urma este principala masuratoare, pentru ca se astepta ca ziua sa fie foarte calduroasa. In situatia curselor in temperaturi inalte, pulsul poate fi folosit pentru a explica acumularea potentiala caldurii, unde o strategie bazata pe ritm nu ar putea. Acumularea caldurii va rezulta de obicei intr-o decuplare dramatica intre ritm de alergare si ritm cardiac. De exemplu, ritmul cardiac va creste in primii kilometri ai cursei, desi ritmul incetineste sau ramane acelasi. Acesta este un indicativ al unui atlet care acumuleaza caldura mai repede decat o poate disipa. In majoritatea cazurilor, va cauza balonare si alte reactii deranjante, din cauza stresului provocat de caldura. Cand se intampla acest lucru, singura optiune reala a atletului este sa incetineasca ritmul si sa dea voie sistemului sa se echilibreze.

Un ritm adecvat va poate transforma in vedeta unui maraton.

caitlin_snow_hawaii_paceAcumularea caldurii va forta corpul sa se opreasca. Daca nu se face in mod voluntar, incetinirea poate fi drastica si devastatoare pentru cursa. Incetinirea voluntara poate fi un concept foarte greu de inteles pentru un triatlonist de tip A, datorita faptului ca sunt programati sa mentina un ritm predeterminat, orice ar fi. Ca rezultat, atletul va continua sa acumuleze caldura pana e prea tarziu, si atunci va fi fortat sa mearga. Invers, un ritm bazat pe puls ii permite atletului sa identifice semnalele de alarma ale acumularii de caldura si sa ajusteze ritmul in consecinta.

Stiind aceste lucruri despre antrenamentul bazat pe RC (ritm cardiac), obiectivul general este ca intotdeauna sa mentinem un RC constant pe parcursul intregii curse, si/sau sa il lasam sa creasca doar in ultimii 10 km. Dintre toate masuratorile posibile care se pot folosi pentru a evalua cursa unui atlet, in ansamblu, RC al cursei poate oferi cele mai valoroase informatii. Orice probleme ar aparea in ziua cursei vor determina RC sa scada pe parcursul competitiei. Poate parea contraintuitiv, in special cand toti atletii cred ca RC crescut semnalizeaza explozii. Din contra, o explozie adevarata va epuiza sistemul periferic astfel incat nu va mai putea sa stimuleze RC.

ironman-4138-underpants-run-2011Sa luam in considerare cateva exemple: nutritie slaba, ritm crescut pe bicicleta, extenuare in alergare si opriri la toalete ecologice. Fiecare dintre acestea (sau o combinatie) va rezulta intr-un RC in scadere pe masura ce atletul avanseaza in cursa. Daca nutritia unui atlet esueaza, vor fi fortati – spre finalul zilei – sa mearga. In timp ce merg, RC e la nivel pietonal – mult mai scazut decat ar trebui sa fie si, cu siguranta, mai scazut decat la inceputul cursei. Ce puteti vedea in fisierul lui Caitlin este un RC foarte constant pe parcursul intregii curse si chiar o crestere usoara in ultimii kilometrii. Acesta e un lucru foarte dificil de facut intr-un Ironman si rezulta in urma unei strategii executate perfect! Nutritia lui Caitlin si ritmul ei pe bicicleta in primele faze ale cursei se situau la un nivel optim, ceea ce a rezultat intr-un parcurs perfect al RC. In constrat, evolutia anului trecut al RC a inceput foarte inalt, s-a decuplat de la ritm pe parcursul primilor 8km si a rezultat intr-un stomac balonat si dificultate cu nutritia. Caitlin acumula caldura prea repede. Nemaiputand sa isi mentina RC la un nivel crescut si vazand cum scade dupa 16 km, a ajuns la 13 minute decalaj fata de ritmul asteptat – un rezultat de care am fost amandoi dezamagiti.

Ironman-ul este o cursa dificila. Durata zilei oboseste muschii din ce in ce mai mult, ceea ce face stimularea RC foarte dificila. O strategie bine pusa la punct ar trebui sa tinteasca la mentinerea unui RC inalt, constant, pe parcursul cursei. Obiectivul ar trebui sa fie, la inceputul cursei, evitarea oricarui lucru care ar putea cauza RC sa scada – in special pe parcursul celei de a treia probe (alergarea). Cei care fac asta cel mai bine vor avea cea mai buna cursa, in conformitate cu abilitatile lor. Din pacate, majoritatea atletilor ca in capcana depunerii unui efort consistent in prima parte a probei de bicicleta. Acest lucru oboseste sistemul perific ridicand prea mult nivelul RC; doua efecte ale acestui lucru sunt dureri de stomac si un sistem perific incapabil de a mai stimula RC pe parcursul cursei. Un ritm adecvat, in schimb, te poate face demn de invidiat in maraton…

**

PS – Puteti descarca aici un Ghid complet pentru a termina un Ironman (multumesc, Vlad Tanase!)

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “Analiza unei alergari perfecte, la o finala Ironman.”

  1. bogdan spune:

    Fain ghidul ptr Ironman. Cand te-ai apucat de primul Ironman puteai si tu sa inoti 3000yd din ziua 1? (Vlad ti-a dat cumva si un plan ptr 70.3?)

  2. Ilie Irinel spune:

    Multumesc pentru ghid. Este primul „mai pe romaneste” pe care l-am gasit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *