Menu

Cum mai merg antrenamentele pentru Triple Ultra Triathlon.

Postat de Andrei Rosu pe 19 august, 2013

ferencCupa Mondiala de Ultra-Triatlon 2013 se apropie rapid – au mai ramas 3 luni pana la startul „triplului” (20 noiembrie) – asa ca m-am gandit sa va povestesc despre antrenamentele mele si despre alte lucruri care ‘graviteaza’ in jurul acestui eveniment sportiv. In primul rand, ce este un ultra-triatlon? Definitia de pe Wikipedia spune ca toate triatloanele cu distanta unui Ironman (3.8 km inot, 180 km bicicleta, 42,195 km alergare) sau mai mare se incadreaza in aceasta categorie. Totusi, IUTA (International Ultra Triathlon Association) nu include in calendarul sau competitional decat triatloanele cu distanta incepand de la echivalentul a doua Ironman-uri, fara limita superioara. In prezent, cel mai lung ultra triatlon este Double Deca – adica echivalentul a  20 de Ironman, record care va cadea peste cateva saptamani, cand se organizeaza, in Italia (8 septembrie – 8 octombrie), primul Triple Deca (30 x Ironman) din istorie.

3924002_0_0617EMS-.GOSSI

Nu voi intra in discutii privind motivele pentru care oamenii participa la astfel de concursuri, dar sunt sigur ca fiecare are un motiv bine intemeiat. In plus, este foarte posibil ca ceea ce noi consideram „extrem” (sau „ultra”, sau „imposibil”, sau „nebunie curata”) sa fie doar un simplu antrenament sau o rutina pentru atletii prezenti la Deca-uri, Double-Deca-uri etc. La Double Iron-ul din Florida am avut ocazia sa vorbesc cu venerabilul Guy Rossi (65 de ani !), singurul om din lume care a ‘bifat’ 10 Deca-uri si (curand, in Mexic) 100 de ultra triatloane (!!!). Imi spunea ca un Deca i se pare mai usor decat un Triple (!), pentru ca poate mentine un ritm constant si ca nu este nevoit sa faca pauze lungi intre probe („lungi” insemnand mai mult de 5-6 ore :)). Asta ma pune pe ganduri si „in garda” pentru triplul meu din noiembrie, dar suna incurajator pentru cazul in care voi explora, in viitor, si un Deca (dupa pensionare voi avea foarte mult timp la dispozitie, asa ca… de ce nu? :)).

Ce ma asteapta la Triple Iron?

– Trei „Ironman„-uri, cate unul pe zi. In total, 11.4 km inot, 540 km pedalat si 126.6 km alergare. 

– Fiecare „Ironman” incepe la ora 8 dimineata si am la dispozitie 23 de ore pentru a il termina. Ideal este, totusi, sa termin fiecare ‘bucata’ in maxim 13-14 ore si sa le folosesc pe restul pentru recuperare / odihna. Pentru asta, organizatorii vor permite sa ne intalam corturi in incinta complexului sportiv in care se desfasoara evenimentul.

Inotul are loc in bazin olimpic (50 m), apa avand 20-24 de grade C.

– Partea de bicicleta se va desfasura pe un circuit de 1 kilometru (!), inchis traficului, 100% luminat, 95% plat. Asadar, 180 de ture.

– Pentru alergare se va folosi acelasi circuit ca la bicicleta, dar in sens opus. In total 42 de ture, plus un segment de 195 de metri.

– Pozitia in clasament se va determina adunand timpii obtinuti de concurenti la fiecare Ironman (inclusiv timpii petrecuti in zonele de tranzitie).

Ce va fi nou si dificil pentru mine? In istoricul meu, singura experienta oficiala multi-days este 1000 km Balkan Challenge 2012, cand am pedalat 3 zile la rand, in jur de 120-130 km / zi. In rest, am avut perioade in care am „legat” 2-3 antrenamente mai lungi de alergare, pedalat sau inot, dar niciodata toate la un loc.

Cum arata ‘strategia’ mea de antrenament pentru acest Triple ? – calupuri de 3 zile in care am grupat alergari lungi (> 25 km) sau ture lungi (> 100 km) sau sesiuni de inot lungi (>90 de minute).

– ca si la antrenamentele pentru Double Iron, antrenamente ping-pong (2-3 sesiuni consecutive a cate 30-60 de minute in care alternez bicicleta-alergare).

– antrenamente care sa ma ajute sa castig forta (folosirea palmarelor sau inotatul in tricou, trasee de bicicleta sau de alergare cu diferenta de nivel, exercitii de yoga etc.).

– imbunatatirea tehnicii (la inot si la bicicleta sunt ceva mai in urma decat la alergare, dar sper sa recuperez…).

– metode de recuperare rapida, de exemplu baile de gheata (vezi aici).

– mentinerea / cresterea rezistentei la monotonie (alergari lungi fara muzica, pe trasee sub forma de circuit, de 500-1.000 m / pedalare indoor, pe home trainer, in intuneric etc.).

– antrenamente-„surpriza” / neprogramate (facute atunci cand sunt mai obosit – de ex. vineri seara la ora 22.00 sau dupa revenirea de la un long-run) si antrenamente „la minut”, care sa ‘invinga’ starea de inertie si care sa ma ajute sa intru in ritm mai bine dupa pauzele de la Triple (10-15 minute de mers pe scari sau 5-6 sprinturi de 200-400 de metri, la 30-60 de minute de la terminarea unui antrenament).

– antrenamente matinale (de la 4 sau 5 a.m.), imediat dupa trezire (iesirea din casa in maxim 5 minute de la trezire).

– trezirea (programata, cu alarma) in diverse momente ale noptii.

– stabilizarea cat mai rapida a pulsului (prin exercitii / tehnici de relaxare / respiratie) si adormirea intr-un timp cat mai scurt dupa efort (este foarte posibil ca prin ziua nr. 3 de concurs sa imi prinda bine o motaiala de 10-15 minute…).

– simularea conditiilor de concurs (antrenamente de bicicleta in jurul stadionului de la Arena Nationala, care a are lungime de 1.1 km; antrenamente la temperaturi ridicate etc.).

In aceste 3 luni ramase nu mai am foarte mult de lucru, in sensul ca baza este deja pusa. Dintre cele trei probe, cel mai slab pregatit ma simt la pedalat (din pacate, cea mai lunga dintre probe…), motiv pentru care am decis sa inlocuiesc cateva dintre long-run-uri cu long-ride-uri + intervale (asa ca o mi-am anulat participarea la ultra-ul de 100 km din cadrul Ciucas Trail). In plus, mai am in plan o ‘tura’ de 24 de ore pe bicicleta (probabil indoor), 4 zile de pedalat la Balkan Challenge (+cate 15-20 km de alergare la finalul fiecarei zile de pedalat), plus un mini-cantonament de 3 zile (in octombrie) in care sa ‘leg’ cate o ora de inot, 5 ore de pedalat si trei de alergare.

Momentan, nu sunt 100% sigur ca voi termina (in timp util) acest Triple Ultra, dar sunt 100% decis sa fac tot ceea ce tine de mine pentru a ajunge la start (si la finish :)) in maximul de forma fizica si psihica pe care l-as putea avea la momentul respectiv. Si, ca la orice ultra, sa imi fac (si sa respect) o strategie buna de nutritie, hidratare, odihna, recuperare… 

O saptamana inspira(n)ta!!


Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (8)

8 răspunsuri la “Cum mai merg antrenamentele pentru Triple Ultra Triathlon.”

 1. Vlad spune:

  Iti doresc sa te tina Dumnezeu sanatos si imi doresc sa fie televizat pe undeva concursul! 🙂

  Nu ma indoiesc ca ai sa termini cursele cu timpi foarte buni!

  Succes in continuare!

 2. Andreea C spune:

  Am facut si eu ture la Lia Manoliu cu bicla (m-am inspirat dintr-un post mai vechi de la tine)…doamne e plictistor rau ..dupa 30 de bucati imi venea sa ma las pe veci de bicicleta …

 3. Vlad spune:

  Stiu… Macar o retrospectiva ceva sa televizeze.

  Daca l-ar televiza integral, chiar si cei din canapea care ar avea taria sa se uite la el s-ar putea numi Iron B..t.

 4. ana marin spune:

  Felicitari pentru motivatie si mult succes in antrenamente si concurs !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *