Menu

Intins vs. indoit – tehnica de revenire a bratului la inot.

Postat de Andrei Rosu pe 21 decembrie, 2016

Exista o varietate larga de pozitii pentru revenire in inotul liber. Unii atleti indoaie cotul, cu mana trecand doar cu putin deasupra apei in modul mai traditional. Altii tin bratul intins sau aproape intins atunci cand acesta iese din apa si se duce in fata pentru o noua cursa. Care modalitate este mai buna si de ce?

Fiecare tip de revenire are avantaje si dezavantaje. Desi se poate observa ca revenirea cu bratul intins este folosita de sprinteri in mod frecvent, unii inotatori de distanta chiar grozavi sau triatlonisti folosesc tehnica brațului intins. Adica, se poate folosi oricare tip de revenire in stilul liber de distanta.

Sa devenim tehnici

Cand consideram beneficiile celor doua tipuri de revenire, Legea Conservarii Energiei intra in joc. Aceasta lege universala afirma ca energia totala intr-un sistem izolat este constanta. Energia se conserva in timp. Din moment ce bratul revenind pe deasupra apei nu este un sistem izolat, deoarece umarul este conectat la corp, pentru scopul prezentei analize, il putem considera ca fiindinchis.

Revenirea bratului in stilul liber este un sistem rotativ, pivotand din umar. Cantitatea totala de energie in revenirea bratului este proportionala cu patratul velocitații angulare (viteza mâinii) si ceea ce este numit momentul de inertie. Momentul de inertie este proportional cu masa bratului si cu patratul lungimii bratului (raza). Asta inseamna ca daca scurtam lungimea bratului , ar trebui sa vedem o crestere de viteza in revenirea bratului. Un bun exemplu al acestu lucru este un patinator artistic care incepe o pirueta cu brațele intinse. Apoi, atunci cand bratele sunt aduse sa se lipeasca de corp, rezultatul este o crestere extraordinara a vitezei angulare a patinatorului.

Asta nu este ceea ce vedem in cazul inotului. Sprinterii care fac revenirea cu bratul intins inoata cu cea mai mare cadența; unii chiar si la 140 de brațe pe minut. Janet Evans a inotat o mila cu o cadenta de 100 pe tot parcursul. Conform Legii Conservarii Energiei asta trebuie sa insemne ca exista o energie cinetica mai mare in revenirea cu bratul intins decat in revenirea cu brațul indoit la aceeasi velocitate angulara. Astainseamna totodata ca ia mai mult efort sa revenim cu bratul intins decat cu bratul indoit, ceea ce se poate confirma cu usurinta facandu-se aceste doua miscari pe uscat.

Asa ca, de ce sa inotam cu o recuperare cu bratul intins?

Daca recuperarea cu bratul intins necesita mai mult efort, de ce sa o folosim? Aici intervine conceptul de miscari de cuplare. O miscare de cuplare este definita ca o miscare a unei parti a corpului tau care, de una singura, nu creeaza forta de propulsare dar, atunci cand este cuplata cu o forta propulsiva, augmenteaza efectele acelei forte. Pentru inotatori, miscarile de cuplare duc la o distanta marita pe fiecare cursa a brațului. Cele doua miscari notabile de cuplare in stilul liber sunt rotirea corpului in jurul axei miscarii si miscarea de revenire a bratului. Cu cat punem mai multa energie in aceste miscari de cuplare, cu atat mai mult putem augmenta fortele mainilor si picioarelor noastre care ne propulseaza prin apa. Sincronizarea acestor miscari este critica. Pentru a funcționa, acestea trebuie sa se faca atunci cand forta propulsoare are loc sau atunci cand miscarea de la propulsie inca are loc. Asadar, tehnica de inot liber si cadenta care se foloseste ajung sa determine daca o revenire cu bratul drept va avea sau nu beneficii.

Care stil de revenire este mai bun pentru tine

Pentru acei inotatori care folosesc un stil liber condus din sold, cu cadenta intre 50 si 70 (invata mai jos cum sa-ti verifici cadenta), nu are sens sa revina cu bratul intins. Cu aceasta tehnica, mana care intra in apa de obicei intarzie prin a impinge in fata inainte de a initia faza de propulsie (unde se misca inapoi in apa). In acest timp, bratul celalalt a intrat deja in apa, viteza angulara este acum zero, si energia cinetica in bratul care revine nu a avut ocazia de a se cupla cu bratul care trage in timpul propulsiei acestuia. In acest caz, ai vrea sa faci revenirea bratului cu cea mai mica cantitate de energie posibila, cu cotul indoit.

Odata ce cadenta ajunge la 80 sau mai mult, atunci cand tehnica de inot liber devine condusa din umar sau hibrida (cu un brat din umar iar cu un brat din solduri), cuplarea intre bratul care trage si bratul care revine poate avea loc. In acest caz, poate avea mai mult sens sa folosim o revenire cu bratul intins, deci necesita un nivel mai mare de fitness pentru a face asta. Un inotator liber hibrid ar putea sa aiba de castigat cu un brat revenind intins si cu celalat indoit, ceea ce nu este ceva neobisnuit.

Exista de asemenea si considerații biomecanice. Pentru a face o revenire cu bratul intins, corpul trebuie sa fie rotit inapoi destul de mult pentru a debloca articulația umarului pentru aceasta miscare de revenire. Nu toti umerii sunt echipati pentru a face acest lucru bine si multi inotatori nu au puterea necesara in zona mediana a corpului pentru a realiza aceasta rotatie suplimentara a corpului din nou si din nou.

Cum sa-ti verifici cadenta

Cea mai buna modalitate de a-ti verifica cadenta este prin a folosi un Finis Tempo Trainer, un mic dispozitiv careincape sub casca in spatele urechii si, atunci cand este setat pe modul 3, face un beep simpatic de fiecare data cand mana ar trebui sa intre in apa. Seteaza-l la ce ritm doresti sau la cat poti duce, in functie de tehnica si de nivelul de fitness. Il poti folosi de asemenea si pentru timpurile pe ciclu (modul 1) sau timpurile pe tura (modul 2) daca doresti. Este cea mai valoroasa unealta din geanta ta de inot.

Avantajele si dezavantajele fiecarui tip de revenire a bratului

Bratul drept

Avantaje:

  • O energie mai mare de cuplare atunci cand este facuta cu o cadenta mai mare
  • Forteaza o rotire mai mare a corpului, ceea ce inseamna o energie si mai mare de cuplare.

Dezavantaje:

  • Necesita mai mult de lucru si mai multa forta pentru a o executa
  • Ii avantajeaza doar pe cei cu o cadenta rapida
  • Poate fi provocatoare daca ai articulatiile umarului rigide.

Bratul indoit:

Avantaje:

  • Mai usor de executat
  • Poate fi facuta cu o rotatie mai mica a corpului
  • Functioneaza cu orice cadenta.

Dezavantaje:

  • O energie de cuplare mai mica la inotul liber cu cadenta ridicata
  • Poate incuraja un inot mai lenes, mai incet, cu o rotatie mai mica a corpului

Sursa articolului: Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-ar mai putea interesa: 6 strategii pentru a iti imbunatati cadenta la inot

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *