Menu

5 strategii simple care sa te ajute la primul triatlon.

Postat de Andrei Rosu pe 28 mai, 2014

Triathlon-trainingAnul acesta am in plan cateva triatloane, care sa ma mentina „cald” pentru Quintuple-ul din octombrie (au mai ramas doar 130 de zile pana atunci!). Acestea sunt, in ordine cronologica: No Stress (un eveniment perfect pentru triatlonistii care nu dorsc sa fie stresati de timpul-limita :)), Buftea Tri (ideal pentru triatlonistii din Bucuresti pasionati de asfalt) si Tri Challenge Mamaia (care vine „la pachet” cu o campanie foarte draguta – „Hai la primul tau triatlon!”, din care am extras cateva motive pentru practicarea triatlonului – vezi mai jos). In rest, am redus la maxim participarile la concursuri si ma concetrez pe antrenamente foarte lungi, pentru toate cele 3 discipline.

Inainte de a vorbi despre primul triatlon, hai sa raspundem la intrebarea „De ce triatlon?” 

– Spre deosebire de alergare sau ciclism, triatlonul ofera un antrenament complet si complex.

– Este considerat cel mai cool sport de anduranta, avand cea mai mare rata de crestere la nivel mondial.

– Nu este doar un sport, ci si un stil de viata. Triatlonistii sunt o comunitate aparte, unde prietenia si sportivitatea sunt la mare pret.

– Prieteni noi. Triatlonul este o punte de comunicare.

– Fun & Fitness. Este o excelenta modalitate de a intra in forma, fara sa devina ceva plictisitor.

**

Primul triatlon poate fi o experienta inaltatoare, dar si coplesitoare in acelasi timp. Cred cu tarie ca trebuie sa depui efort in primul rand si apoi sa culegi roadele. Cand stii ca esti pregatit, te bucuri de concurs. Daca te antenezi corect te vei simti asa de la inceput pana la sfarsit. Intr-adevar, vei avea emotii, dar aceasta este partea interesanta atunci cand incerci ceva nou. Mai jos gasesti 5 sfaturi care sa te ajute in ziua concursului. Incearca-le! Sunt sigur ca iti vor fi de folos.

1. Inotul in apa deschisa. Asigura-te ca stii sa inoti si mai ales ca stii sa inoti in apa deschisa. Inotul in bazin este un lucru, iar inotul in apa deschisa este altul. Cel din urma presupune un set de abilitati diferite pentru un inotator incepator. Tine minte sa inoti in apa deschisa inainte de ziua concursului. Daca ai ocazia, mergi cu un prieten sau un antrenor care sa te poata ajuta cu feedback pe tehnica. Cu cat esti mai eficient (nu mai rapid) in ziua concursului, cu atat va fi mai usoara proba. Poti pierde multa energie la inot daca tehnica folosita nu este corecta.

2. Asigura-te ca ai echipamentul potrivit. Nu este indeajuns sa ai o conditie fizica buna, asigura-te si ca bicicleta este potrivita pentru tine. Nu conteaza tipul de bicicleta pe care il folosesti la primul triatlon, atat timp cat functioneaza si te simti confortabil cu ea. Triatloanele se desfasoara de peste 40 de ani, iar triatlonistii au folosit tot felul de biciclete, de la cele cu o singura viteza pana la cele foarte performante concepute special pentru astfel de concursuri. Indiferent de bicicleta pe care o folosesti, ai grija sa ti se potriveasca si ca franele, transmisia, rotile si echipamentul de protectie sunt in stare buna. Nu vrei sa ramai blocat in viteza nepotrivita pe un deal din cauza ca schimbatorul de viteze nu functioneaza si cu siguranta nu vrei ca ghidonul sa devina incontrolabil sau casca sa se desfaca. Poti apela la un specialist pentru a-ti spune daca marimea bicicletei este potrivita pentru tine si te poate ajuta sa o adaptezi astfel incat sa fie cat mai confortabila. Iar pentru a te asigura ca este intr-o stare buna, poti merge la un mecanic.

3. Nu subestima utilitatea soseselor. Multi te vor sfatui sa alergi fara sosete. Daca urmaresti sa obtii un premiu de la categoria Amatori, acest detaliu ar putea face diferenta intre a fi sau nu pe podium; insa, pentru cineva care participa la primul triatlon, eu as sugera contrarul. Chiar si cei mai experiementati concurenti vor alerga fara sosete de cateva ori inainte de ziua concursului. Daca nu urmezi acest sfat, este posibil sa te alegi cu o rana deschisa pe partea exterioara a tendonului achilian si cu o mare pata de sange pe pantofii de alergare. Referitor la echipament, sunt cateva idei care te-ar putea ajuta. Ai grija sa folosesti crema de protectie solara, crema anti-frecare pentru costumul de triatlon, o pereche suplimentara de ochelari si cam tot ce mai gasesti pe aceasta lista.

4. Exerseaza tranzitia intre probe. Da, este o sfat simplu, insa ai grija ca ziua concursului sa nu fie prima in care iesi din apa, dupa ce ai inotat 750 m, si incerci sa-ti dai jos costumul. De asemenea, sa nu fie prima zi in care incerci sa te urci pe bicicleta in graba sau in care alergi imediat dupa ce ai pedalat 20 km. Exerseaza trecerea de la o proba la alta, pentru cel putin 15 minute in patru ocazii diferite. Ai permisiunea mea sa sari peste un antrenament daca trebuie, pentru a face aceste lucruri. Trebuie sa stii ce te asteapta si sa fii pregatit. Iti va iesi tranzitia intre probe doar daca o exersezi de cateva ori.

5. Simularea concursului. In saptamanile dinaintea concursului, aloca-ti o zi in care sa simulezi cursa. Pregateste-ti echipamentul de inot si alergare exact cum ai face inainte de concurs. Poti face asta acasa, la bazin, la strand sau la plaja. Inoata cel putin 80% din distanta de la concurs (aproximativ 600 m), apoi iesi din apa, da-ti jos costumul si treci la bicicleta. Pune-ti casca, incaltamintea, ochelarii de soare si mergi 12-16 km. Dupa aceasta proba, exerseaza cea de-a doua tranzitie. Da-te jos de pe bicicleta, da-ti jos casca, pune-ti pantofii de alergare si incepe alergarea. De la pedalat vei simti imediat un disconfort in picioare, dar va disparea. Daca nu esti familiarizat cu aceasta senzatie inainte de ziua concursului, ar putea fi o surpriza neplacuta.

Pe masura ce castigi experienta si cu cat vei inainta de la un triatlon la altul, vei invata multe lucruri care te vor ajuta sa te simti mai confortabil si sa fii mai eficient la concurs. Sunt multe de invatat, dar jumatate din lupta e castigata daac stii ce te asteapta! Mult succes si distractie maxima!

Sursa: Training Peaks.

Te-ar putea interesa: 37 de ponturi care iti vor face viata usoara la triatlon.

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (4)

4 răspunsuri la “5 strategii simple care sa te ajute la primul triatlon.”

  1. Flo Dum spune:

    exista vreo competitie de triatlon , la noi , sa inchireze biciclete?

  2. alx spune:

    Corectie minora: „Daca NU esti familiarizat cu aceasta senzatie inainte de ziua concursului, ar putea fi o surpriza neplacuta.”

    Multumim pentru sugestii. Nici gand sa alerg fara sosete…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *