Menu
BLOG

15 strategii mentale care te pot ajuta sa te pregatesti pentru sezonul triatloanelor.

Chiar daca sezonul triatloanelor a inceput de ceva timp (sau, pentru unii dintre noi, se apropie de sfarsit), sper sa va placa / foloseasca articolul de mai jos. Acum sau la inceputul sezonului viitor… PS – strategiile sunt aplicabile si alergatorilor :).

*

5Am placerea sa cunosc multi triatlonisti. Uitandu-ma la notificarile de pe paginile de socializare, observ toata agitatia creata de apropierea sezonului triatloanelor. In urmatoarele 4-8 saptamani urmeaza multe evenimente pe  Coasta de Est, si au ramas mai putin de 40 de zile pana la Ironman Lake Placid, unde multi dintre voi veti participa la primul triatlon.

V-am observat pe toti, virtual si in persoana, precum si eforturile depuse pentru a realiza aceasta provocare. V-am vazut trezindu-va inainte de rasaritul soarelui, recuperandu-va de pe urma accidentarilor, sacrificand lucruri importante, aparandu-va obiectivul in fata carcotasilor, infruntand cu curaj problemele, schimbandu-va dieta, acceptand esecuri si realizand lucruri marete.

In acest punct stim ca triatlonul nu se rezuma doar la trei probe – inot, bicicleta si alergare. Nu trebuie sa trecem cu vederea importanta tranzitiei, a nutritiei si a recuperarii.

Dar cum ramane cu puterea mentala? Faci ceea ce este nevoie pentru a-ti pregati cea mai importanta resursa, mintea?

Pe masura ce inaintezi cu saptamanile intense din punct de vedere al antrenamentului, vreau sa iti amintesc ceea ce poti face pentru a pregati mental sezonul triatloanelor.

Jocul tau mental este cu adevarat unic, prin urmare este cel mai mare avantaj competitiv. Asemenea oricaror competente dificil de dezvoltat, abilitatile mentale necesita timp si intentie. Important este sa te asiguri ca le poti accesa cu usurinta in ziua concursului – si poti face asta prin practica.

Cand esti constrans de ceva, este mult mai usor sa accesezi solutia mai usoara, sa ramai in zona de confort. Este important sa te simti confortabil cu o parte, daca nu chiar cu toate strategiile mentale listate mai jos.

Alege cateva si asigura-te ca le poti accesa atunci cand esti obosit, stresat sau suferi.

15 modalitati pentru a pregati mental sezonul triatloanelor

 1. Nu exista bunastare si agilitate mentala cand esti obosit. Nu renunta la un timp pretios de refacere pentru a mai face inca o sesiune de antrenament.
 2. Creeaza-ti o viziune pentru acest sezon – defineste-ti succesul pe baza abilitatilor si a provocarilor tale.
 3. Concentreaza-te pe sezon, nu pe o singura cursa, deoarece in ziua cursei… orice se poate intampla. Orice!
 4. Analizeaza cu atentie experientele anterioare de la concursuri si ia ce este relevant pentru acest sezon. Un simplu tabel cu ce a mers si ce nu ar trebui sa fie suficient. Totusi.. nu analiza prea mult!
 5. Seteaza-ti asteptarile pe baza experientelor anetrioare (si a datelor), astfel incat sa fie cat mai realiste. Daca nu ai experiente anterioare, evita sa setezi asteptari concrete.
 6. Fii pregatit. Identifica obstacolele care ar putea aparea in ziua concursului, cauta solutii si intiparesteti-le bine in minte. Daca ceva nu va merge conform planului, va trebui sa ramai calm si sa gestionezi eficient situatia.
 7. Identifica obiective de invatare si provocari peste care vrei sa treci. Concentreaza-te pe acestea, nu pe numere exacte.
 8. Gandeste-te de ce faci asta. Gandeste-te ca la un scurt discurs („pitch”): cine esti + ce faci + de ce faci asta; iar in ziua cursei, cand lucrurile devin dificile, aminteste-ti de el.
 9. Creeaza-ti cateva mantre si exerseaza-le in timpul antrenamentelor. Iti recomand sa ai mai mult de una, deoarece, la fel cum te plictisesti sa te alimentezi de-a lungul cursei, s-ar putea sa te plictisesti de o mantra.
 10. Concentreaza-te pe interior. Ia-ti 10-15 minute in fiecare zi pentru a-ti linisti mintea si a te concetra pe respiratie.
 11. Focuseaza-te pe propriul plan de pregatire. Comparatia (cu altii) este ca un hot al bucuriei (si al succesului). Singurul tau adversar esti tu.
 12. Ai incredere in efortul depus pana acum si inlatura indoielile. Foloseste afirmatii pozitive. Poti incerca urmatoarea afirmatie: “Sunt fericit cu efortul depus si sunt recunoscator pentru succesul meu”.
 13. A incredere in planul pe care l-ai facut, tu sau impreuna cu antrenorul tau. Ai. Incredere. In. Plan.
 14. Sarbatoreste succesele de la antrenament – nu este vorba intotdeauna despre rezultatul de la concurs. Cel mai probabil, deja ai avut cateva succese, atingand obiectivele propuse in planul de pregatire. Cursa este doar recompensa pentru efortul depus!
 15. Incearca sa eviti sa te obosesti cu detaliile pentru saptamana/ziua in care va avea loc cursa. Foloseste liste pentru lucruri de impachetat, tranzitie si detalii de calatorie. Planifica lucrurile din timp, astfel incat sa le ai pe toate stabilite si sa poti uita de ele.

*

Mult succes!!

Sursa articolului: Familysportlife.net. Traducerea si adaptarea: Catalina Bericov.

Te-ar mai putea interesa: 37 de ponturi care iti vor face viata usoara la urmatorul triatlon.

4

Share: Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *