Menu

3 strategii pentru a pregati mental o cursa de anduranta.

Postat de Andrei Rosu pe 16 iulie, 2015

Rob Krar a avut o arma secreta pentru victoriile sale la Ultramaratonul de 100 de mile Western States si la cursa Leadville Trail, de aceeasi distanta. Farmacistul Rob a fost cu siguranta in forma pentru aceasta distanta – ai avea dificultati sa termini curse ca acestea daca n-ai fi in forma – dar singurul motiv pentru care a fost capabil sa depaseasca cu calm toti participantii si sa castige ambele curse cu al doilea cel mai rapid timp din istoria curselor n-a fost pentru ca era in forma sau pentru ca este un alergator talentat. A facut-o pentru ca mintea lui era programata pentru castig.

Asadar, cum poti transforma abilitatile auto-motivationale de baza in intentia focusata si fitness-ul mental necesar sa realizezi cele mai dorite teluri in alergare? Se pare ca, la fel ca in cazul alergarii, practica si perseverenta duc la perfectiune.

1. Practica repetitia mentala

Desi poate ca ai auzit vorba (veche de cand lumea) ca atletismul inseamna 10 la suta fizic si 90 la suta mental, probabil ca niciodata nu te-ai folosit de ea. Un studiu din 2003 condus de Institutul de Studii al clincii din Cleveland, Ohio, a facut asta observand doua seturi de voluntari – unul executand o rutina de forta, iar celalalt doar gandindu-se la asta. Cei care au executat rutina au inregistrat o crestere a fortei musculare de 53%, in timp ce „ganditorii” au experimentat o crestere de 35%, fara a ridica un deget. Deci da, cei care au executat exercitiile si-au imbunatatit forta mai mult, dar doar cu 18%.

Sa te gandesti ca faci o activitate inseamna se te pui mental in situatia respectiva. Decat sa te observi facand o activitate dintr-o perspectiva din afara corpului, practica mentala este o practica kinestetica de vizualizare din interior, care iti permite chiar sa simti ce se intampla si sa observi totul in jurul tau pana in punctul in care simti ca deja ai alergat toata cursa si ca ai trecut linia de sosire.

„Incerc sa-mi imaginez planul fizic la traseului, competitia, si apoi sa internalizez cum ma simt in asa fel incat sa fiu pregatit pentru orice mi-ar arunca cursa in cale,” spune Andy Potts, un triatlonist profesionist care termina regulat in top. „Cu cat ma pragatesc mai mult mental, cu atat mai confortabil ma simt cu necunoscutul in ziua cursei.”

2. Invata sa meditezi

La fel ca incalzirea, meditatia este un lucru pe care stim ca ar trebui sa il facem, dar lipsa de rezultate imediate poate face ca „de ce-ul” sa para cam vag. Noi studii indica faptul ca puterea meditatiei nu modifica doar abilitatea de a performa, ci si chimia creierului.

Mai mult, conform unui studiu condus de psihologul in sport Frank L. Gardner, atunci cand atletii dezvolta o abordare constienta a performantei, in care accepta cum se simt in momentele dificile, sunt apti sa se descurce mai bine decat cei care si-au suprimat sentimentele de disconfort.

In cursa Weestern States din 2014 a lui Krar, de exemplu: „In trecut am folosit abordarea de a incerca sa ignor durerea si sa trec peste ea. Acum accept si salut disconfortul si lucrez cu el, nu impotriva lui,” spune Krar. „In ultimul sfert al cursei – sau cam pe acolo – pot sa ma duc in ceea ce numesc ‚zona neagra’, cand durerea este mai mult un confort decat un impediment. E ceva ce nu pot replica in antrenamente si ma simt norocos sa pot sa o experimentez.”

Elinor Fish, consultant financiar din Carbondale, Colorado, sugereaza sa incepem cu 10 minute de meditatie pe zi. Dupa cum spune ea, meditatia diminueaza nivelul hormonilor de stres si presiunea sanguina, si reduce inflamatiile din corp. „O componenta cheie in meditatie este sa observi gandurile care trec prin minte fara a te identifica cu ele” spune ea. „Decat sa ai ca scop oprirea gandurilor, mai bine le observi si le lasi sa treaca.”

3. Practica auto-discursul pozitiv

Trebuie sa crezi in tine si sa fii propriu tau suporter. Asta nu inseamna sa fii narcisist in antrenamentele tale. In schimb, apreciaza cat de minunat esti pentru ca ai teluri provocatoare. „Auto-discursul pozitiv nu poate fi subapreciat” spune Potts. „Nu conteaza cat de buna sau de rea a fost ultima bucata a cursei, intotdeauna imi spun ca fac tot ce pot mai bine si sa continui cu perseverenta pentru ca in final… merita!”

Sursa articolului: Running Competitor.com 

Traducerea si adaptarea: Catalin Nicanov

Te-at mai putea interesa: Cum sa gandim ca un sportiv de elita

Scrie un comentariu

Lasa-ti email-ul pentru a-ti trimite noutati

Aboneaza-te

Comentarii (1)

Un răspuns la “3 strategii pentru a pregati mental o cursa de anduranta.”

  1. mikiaandy spune:

    Frumoasa teorie mai greu cu practica. De mai mult timp doream sa te intreb cum treci, mental, peste zile mai putin bune ptr. antrenament, etc.
    Multumesc anticvipat ptr raspuns 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *